Лилия Семкова и Нина Гъдева спечелиха сърцата на зрителите с участието си в последното издание на „Фермата”.  Техните съдби са много различни, но и доста сходни. Лилия е бесарабска българка, родена в Украйна. Нина пък е родена в България, но в момента живее във Великобритания. За тях България е любов и тревога. Двете споделиха своя поглед към нашата страна и европейските избори в „Тази неделя”.

„Въпреки че съм живяла 5 години в чужбина, никога със съпруга ми не сме пропускали избори”, сподели Нина. Лилия пък не е гласувала, защото все още не е получила българско гражданство, но е ходила на интервю, за да получи такова и, по думите й, сега трябва да изчака около година.

Двете са убедени, че бъдещето им е в България. За Нина желанието да се завърне в родината се зародило малко след като със съпруга ѝ са заминали за Великобритания.

„Мъчим се по някакъв начин да останем в България, но не е лесно. Тук сме много щастливи и няма как чужбина да замени България и смятам, че ще си останем тук“, разказва Нина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Битува мнението, че е трудно в чужбина, а всъщност не е така. Нещата там са много по-уредени и ако знаеш езика на страната, в която отиваш, всичко е лесно. Тук всеки мисли първо за себе си и няма да дойде да ти помогне, ще гледа да те завлече по някакъв начин”, смята тя и допълва, че не се страхува за своето бъдеще във Великобритания след брекзит.

На противоположно мнение е Лили:

„В Украйна беше много трудно. Там се сблъсквах с неразбирателство и много проблеми. Тук, в България, много хора ми подадоха ръка, помогнаха ми много. Даже чужди хора, които не ме познават”, споделя бесарабската българка, която е решена да остане в родината.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се България да стане една от държавите, които се развиват в модерна Европа”, казва Лили, за която бъдещето на ЕС е в технологиите.

„Ние се развиваме добре откъм технологии, проблемът е в хората. Трябва им повече вяра и сплотеност”, смята пък Нина.