„Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при хранителните стоки. Всички знаем, че субсидиите в голямата си част отиваха при зърнопроизводителите. Сектори като зеленчукопроизводство, производство на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от субсидии. Липсата на субсидии в тези сектори доведе до високите цени. Производителите там трябва да се подпомогнат. Тогава те биха могли да намалят цената, инфлацията би била много по-ниска“. 

Това заяви пред bTV Лидия Шулева, икономист и бивш вицепремиер и министър на икономиката и социалната политика.

„Цените на производителите на хранителни продукти в България са скочили между 60 и 70%. Голямото увеличение на инфлацията у нас се дължи преди всичко на хранителните продукти.

Производителите в сектора хранителни продукти имат 56% увеличение на материали, 109% увеличение на електричеството след компенсациите, 216% на газа, 29% на работната заплата. Всичко това формира цена, която е със 70% по-висока за производител“, посочи тя.

„Ако една стока е струвала 5 лева при производител и имаме 30% надценка в търговска верига или хранителен магазин, тя ще струва 6,50 лева. Ако сега цената му се е увеличила със 70%, при производител той ще струва 8,50 лева. И ако сложим 30% надценка при производител, то вече ще струва 11,50 лева.

Ако вземем мерките на правителството за борба с инфлацията и свалим с 5% надценката, ще се получи цена 10,65 лева. Кое формира инфлацията? Тези 80 стотинки, с които ще намалим крайната цена с намаляване на търговската надценка, или тези 3,50 лева, с които се качи цената при производител?“, запита Лидия Шулева.

„Проблемът е при производителите, но не, че те са виновни, а защото цените там скочиха“, каза още тя.