„Не е важно хората във Велико Търново да гласуват за мен, важното е да не дават гласа си за Пеевски. Водя листата ни във Велико Търново, защото разбирам символа, върху който посяга ДПС. Те казаха, че не ги интересува какво мисли обществото за Делян Пеевски, но ще го сложат да води листата в огнището на българската държавност, на българския конституционализъм“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „Тази неделя“.

Борбата не е срещу избирателите на ДПС, а срещу корупционните групички, коментира Иванов.

"Не ме интересува какви разкрития ще направи Пеевски. Аз нямам началник. Моят единствен началник са моите избиратели. Пеевски се опитва да прехвърли своя модел върху другите. Това е игра на огледала", заяви Христо Иванов по повод на изказване на кандидат-депутата на ДПС, че не иска дебат със съпредседателя на "Демократична България", а с "неговия началник Иво Прокопиев" и че ще разкрие много неща.

За решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков

"Много ясно стои в нашата програма премахването на тези конституционни ограничения за двойното гражданство. България трябва да стане голяма, да се държи като голяма страна и да интегрира в себе си и всички сфери на живот най-доброто, което има, дори извън нейните граници. Трябва да приключим с бункерното мислене", заяви Иванов.

Проектът на ИТН за премахването на тези ограничения е бил пропаганден ход и затова "Демократична България" не го е подкрепила, заяви Иванов.

По думите му реакцията на Кирил Петков на решението на Конституционния съд му прави чест.

Назначенията на министри в служебния кабинет

Все пак казусът с гражданството на Кирил Петков повдига въпроса как президентът е проучил служебните министри преди да ги назначи, каза съпредседателят на "Демократична България".

Според него е глупаво да се смята Кирил Петков за "канадски агент", но много по-тревожно е назначението н енергийния министър вече в две правителства, защото, по неговите думи, Андрей Живков е "фигура, която обслужва енергийните схеми".

В отговор на въпроса дали президентът трябва да понесе отговорност за назначението на Кирил Петков, съпредседателят на "Демократична България" заяви, че Румен Радев сега се "явява пред най-високия съд, този на избирателите".

Лозан Панов е независим кандидат-президент

Лозан Панов е независим кандидат-президент и подкрепата на "Демократична България" се изразява в "уважение към неговата независимост". Панов сам е избрал Мария Касимова-Моасе за свой вицепрезидент, заяви Иванов.

Съпредседателят смята, че ако има втори тур на президентските избори Лозан Панов ще бъде един от кандидатите.

Вижте цялото интервю във видеото.