В началото са шепа хора. Сега са хиляди. Спортуват и обичат да са заедно, защото един човек успя да ги сплоти и да ги превърне в TarnovoRuns - най-голямата организация в България за по-здравословен и по-активен начин на живот.

Снимка: bTV

Ето кой постави началото.

Калин Василев – Калинбата е роден във Велико Търново. Висшето си образование по биология и химия придобива в „Гетисбърг Колидж“ в Съединените американски щати.

При дипломирането е удостоен с университетска награда за цялостен принос в катедрата по Биология. След това завършва и докторантура по генно инженерство в "Карнеги мелън" в Питсбърг, Пенсилвания.

Снимка: bTV

Българинът е поканен и за пост-докторантура в "Кеймбридж", Великобритания.

През 2014 г. докторът по генно инженерство се прибира в България и създава неформалната гражданска инициатива TarnovoRuns – с изцяло доброволчески характер той и съмишлениците му организират безплатни събития, сред които фитнес на открито, бягане, тренировки, йога, походи, велопътешествия, семинари.

Калин Василев - Калинбата и неговата микровселена – в „Личностите“.

Снимка: bTV

„Не бях загубил връзката си с България. Това е абсолютен факт. Осъзнаването, че искам да съм по-близо до семейството си, осъзнаването, че има по-важни неща от това да градиш някаква звездна кариера някъде и да се връщаш веднъж годишно. След трите университета идва момент, в който човек си казва – трябва да взема решение за себе си, кои са приоритетите, които искам да имам в живота. Казах си – искам да имам чист въздух, чиста природа, чиста храна и социален контакт с хубави хора. Родината съчетава всички тези неща, които са важни за мен“, обясни той.

В първите организирани тренировки не идва никой. После се престрашават две момичета. На първия организиран поход идват четирима души.

„На седмия месец усетих, че се появиха първите хора и мога да стана по-сериозен. Бях честен с родителите си, че няма да се връщам в чужбина. Отне година и половина, за да осмисля, че колелото се завърта и хората го искат“, добави Калин Василев.

Снимка: bTV

„В нашите снимки няма изкуствен интелект. Снимката е от поход преди три години от гара Кръстец,, до Станчев хан и гара Бъзовец. Основното нещо е постоянството и позитивното отношение. Създадохме микровселена, в която човек знае, че ще говори за природа, за позитивното, за красотата на България“.

„Ако не можеш да промениш системата, създай алтернативна. България има много закостенели проблеми, които няма да се променят ей така, но аз мога да създам нещо алтернативно, което да дава това спокойствие, щастие и позитивизъм и се получи една малка общност“, допълни Василев.

В TarnovoRuns участват от майки с малки деца до над 70-годишни, които са в отлична физическа форма.