Пожарът в „Пирогов” в средата на седмицата взе две жертви – тежко болни пациенти, които са били на командно дишане. Огънят тръгна от стая във Второ вътрешно отделение, което се намира на втория етаж на болницата. Само благодарение на бързата реакция на лекарите от „Пирогов” и на пожарникарите бе предотвратена много по-голяма трагедия с повече загинали.

Снимка: btvnovinite.bg

За случилото се през тази паметна нощ в „Тази сутрин” разказаха шефът на отделение УНГ д-р Асен Меджидиев и неврохирургът доктор Сашо Атанасов, който е бил дежурен тази нощ.

„Не чух взрива. Събудих се от сирената на пожарната кола. Погледнах през прозореца и видях, че от един от прозорците на Второ вътрешно излиза дим. Тогава бързо слязох в двора. Пожарните коли вече бяха там. Гасяха пожара. Събираше се дежурният персонал – доктори, сестри, санитари, охраната на „Пирогов” и дежурният от МВР”, спомня си доктор Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко след това е започнала евакуацията, която е била много трудна. „Пожарникарите започнаха да свалят пациентите на ръце по стълбите”, разказа Атанасов. Лежащо болните са били изнасяни с колички и легла. Той и другите лекари са ги поемали в двора на болницата и са ги пренасяли в поликлиниката, където е било по-топло.

„5 без 15 бях в „Пирогов”. Впечатлен съм от реакцията на колегите лекари и санитари. Много колеги дойдоха, като разбраха какво се случва, без да питат”, каза доктор Меджидиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Координацията беше много добра и тя е показателна за това как всички тези структури на държавата в тежък момент реагират много организирано и бързо, без някой да им нарежда и някой да определя правилата”, смята шефът на отделение УНГ в „Пирогов”.

Линейките на Спешна помощ са чакали пред болницата, за да извозят болните, ако се наложи. Някои лекари са се включили заедно с пожарникарите в евакуацията на болните от горящата стая.

Тези лекари в момента са травмирани. Пример е доктор Петров, който се е опитал да спаси горящите пациенти, заяви доктор Меджидиев.

Шефът на отделение УНГ в „Пирогов” не поиска да спекулира какви са причините за пожара, макар че доста често се е питал за тях. Според него е важно да се мисли как да не се случват подобни инциденти в бъдеще, а не да се търси виновен.

Въпреки пожара „Пирогов” е продължил да работи и да приема пациенти още от 6:30 ч. сутринта след потушаването на пламъците, което е показателно за самоотвержеността на лекарското съсловие.

Доктор Меджидиев коментира и случая с агресия срещу лекари в болница „Св. Анна”.

„Това е чудовищна постъпка”, заяви лекарят, който призова пациентите да бъдат „по-деликатни” към съсловието, защото работата им е много напрегната.

„Не сме богове и не сме безгрешни, но когато стане грешка всички говорят за това, а не колко хора сме спасили”, каза Меджидиев.

Според него не добре да се настройваме срещу лекарите, какъвто е случаят с Елена Георгиева, която е обвинявана за смъртта на малкия Алекс.Тригодишното дете почина в „Пирогов”, но лекарите са направили всичко възможно да го спасят, а състоянието му се е влошило за часове, а когато е бил направена рентгеновата снимка не е имало изменения, категоричен е Меджидиев.

Това е диагноза с много висока смъртност и при възрастни пациенти, заяви шефът на отделение УНГ в „Пирогов”.