COVID-19 една зараза и безброй мнения кой е верният подход. В дебат по темата "за" и "против" ваксинирането в студиото на предаването "Тази неделя" влязоха докторът по фармакология Аспарух Илиев, анестезиологът д-р Борис Таблов, инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров и председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Доц. Мангъров заяви, че имунитетът след преболедуване е по-траен, отколкото се твърди, и даде пример със случаите на SARS-CoV-1 от 2009 г., където преболедувалите го все още имат изграден имунитет.

Д-р Аспарух Илиев репликира, казвайки, че преболедуването дава защита в период от 6 месеца до 1 година.

Според д-р Таблов обаче не е редно да бъдат сблъсквани тезите "преболедувал - ваксиниран", а основната дискусия трябва да бъде как да бъде постигнат колективен имунитет.

Основните притеснения, които изрази доц. Атанас Мангъров са в това, че все още няма данни какви са рисковете в дългосрочен план от поставените ваксини и че в момента се имунизира с препарати, които все още се проучват.

Тезата му беше подкрпена от Пенка Георгиева, според която в момента се получават много сигнали за нежелани реакции след ваксиниране.

"Ваксината на "Пфайзер" получи официално разрешително в САЩ, така че очевидно проучванията са приключили", репликира д-р Таблов.

Четиримата в студиото обаче се обединиха по въпроса за поставянето на трета доза - Георгиева се позова на становището на Експертния съвет по ваксинопрофилактика, според което за момента не се препоръчва поставяне на трета игла.

Д-р Борис Таблов обясни, че такова е мнението и на Европейската агенция по лекарствата.

Д-р Аспарух Илиев призова за спазване на противоепидемичните мерки, като обори твърденията на доц. Мангъров, че носенето на маски не забавя вълната и не помага за справянето с вируса.

"Миналата година вирусът беше нов и затова не се знаеше дали има ефект от маските, сега обаче вече е доказано, че има смисъл", каза той.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че в момента в Инфекциозната болница в София има заети около 30 легла, като само 1 от болните там е ваксиниран, което според неговите опоненти доказва положителното действие на ваксинирането.

Вижте целия дебат във видеото.