Да бъдеш полковник, лекар, ръководител, писател, съпруга и майка в едно! Това е доцент д-р Любина Веселинова – началникът на първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА. 

Срещаме полковник доцент д-р Любина Веселинова на работното й място – като началник на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на Военномедицинската академия. Но това е само едно от лицата й – в бяла престилка. Ще я срещнете и във военна униформа. 

Ще я видите и като съпруга. Също като всеотдайна като майка на двама сина. А може да я срещнете и в книжарницата – като писател. 

Д-р Веселинова избира своя път още в детството си. Било предначертано и не подлежало на дискусия.

От дядо си, полковник Йовчо Йовчев, командир на военно поделение в Пловдив, тя осъзнала важността на пагона.

А покрай родителите й – лекари, се зародила обичта към медицината. Така, съвсем естествено в тази семейна среда, тя била откърмена с едно по-специално усещане. 

Д-р Веселинова избира физикалната медицина за своя специалност. Казва, че не е любов от пръв поглед, но е любов за цял живот. 

Изключително богата, изключително интересна, изключително разнообразна и все още не докрай позната специалност, посочва тя.   

Д-р Веселинова е там, където надеждата е изгубена. Сблъсквайки се с последствията от тежки заболявания, тя дава опора на своите пациенти. Дори и при необратими последствия, тя винаги казва, че никога не е късно. 

„Никога не е късно дори и само да подкрепиш някого. Дори и да няма физически шанс. Никога не е късно този човек да се почувства подкрепен – той да повярва, че във времето, което остава, е това, което е и което е бил“, посочва д-р Веселинова. 

Съветите на специалисти като нея по време на COVID-пандемията са изключително важни. Ето защо тя и екипът й разпространят видео-съвети как да запазим двигателната активност дори и при дългото стоене вкъщи. 

„Да не оставяме краката си бездейни. Можем да ролираме нещо. Можем да маршируваме. Да редуваме стъпване, за да помогнем венозната помпа“, съветва лекарят.

Така според нея поддържаме циркулацията си, поддържаме мускулатурата в тонус и поддържаме храненето на нашите стави. 

Д-р Веселинова дава и специален съвет за ултравиолетовите лъчи – правилната им дозировка засилва имунната ни система, което е особено важно по време на пандемията.

И всеки от нас би могъл лесно да провери нивото на полезните лъчи – на приложението за времето на телефона си. 

Лекарката ни казва, че еднакво добре се чувства и в бялата престилка, и във военната униформа. 

„Пагонът означава чистота – на мислите, на стремежите и на това, което оставяме след нас“, смята д-р Любина Веселинова. 

Ето защо не е учудващо, че именно полковник Веселинова заминава на мисия в Сараево през 2016 година. 

А като писател, можем да видим д-р Веселинова в стихосбирката й „Гласът на тишината”, където във всяка дума са скрити емоциите й към всичко, което обича. 

Полковникът, лекарят, писателят, майката и съпругата Любина Веселинова ни завещава: „Да подхождаме с чест. Да бъдем добри, да бъдем посланици на доброто, да носим любов, да носим вяра с това, което правим. Винаги да показваме, че не е късно“.