„Рокендролът не е мъртъв. Корените на рокендрола идват от Елвис Пресли, Чък Бери и Ролинг Стоунс, а тези корени са толкова дълги и корави, че сега виждаме много банди, които свирят рокендрол за деца на възраст между 7 и 11 години и на децата много им харесва. Преди няколко дни в Хановер се бяха събрали над 1500 деца от 7 до 11 годишна възраст да слушат рок, което е фантастично“.

Това коментира пред Петя Дикова в предаването „Тази неделя“ китаристът Рудолф Шенкер, основател на легендарната група „Скорпиънс“.

Снимка: bTV

„Опитах се намеря точните хора с правилната химия помежду си, за да създадем приятелство и да правим рокендрол по света. Клаус беше първият, когото срещнах, и веднага бях убеден, че той е човекът. Оттогава работим заедно. Дори когато той имаше проблем с гласа и се наложи операция, той ни каза: "Търсете си нов певец, мисля, че няма да мога да пея повече". Аз му казах: "Не, върви, лекувай се, ние ще те изчакаме", обясни Шенкер.

Снимка: bTV

„Ето нещо много важно. Вдъхновението за „Wind of Change“ дойде, защото светът се промени пред очите ни. През 1988 година бяхме в Ленинград. Имахме 10 концерта в Ленинград и бяхме една от първите западни рок банди, които свиреха там. На стадиона имаше 110 хиляди души всяка вечер. За нас беше абсолютен шок. После Клаус написа текста на песента. Днес светът е различен, но проблемът е, че светът пак полудя. Промяната е в отрицателен план, а това не е по нашата част. Смятам, че е по-градивно да пишем за мир. Мирът е единственото, което има значение. Всичко друго са глупости“, допълни китаристът.

Снимка: bTV

Групата решава да махне „Москва“ от оригиналния текст на песента, а причината – войната в Украйна.

В „Скорпиънс“ казваме: "любов, мир и рокедрол" - любов като в „Still Loving You“, мир като в „Wind of Change“, рокедрол като в „Rocking Like a Hurricane“.

Снимка: bTV

„Обичаме страната ви. Винаги сме харесвали да се връщаме в София. Помня много пъти, в които сме свирили през годините. Всяка страна има своята специфична атмосфера, но това, което свързва всички хубави места, е рокендролът, рок музиката. Тя обединява децата. Дали сте в България, Франция, или Германия, истински вярващите в рока много харесват музиката ни“, каза още китаристът Рудолф Шенкер.