Масови уволнения, рокади по висшите етажи на властта, скандали с подслушване и с кредити за милиарди. И всичко това само за първите 10 дни от назначаването на служебното правителство. Реванш или възмездие е случващото се, отговор в „Тази събота“ потърсиха икономическият и политически анализатор Кузман Илиев и политологът Слави Василев.

„Ако има нещо, което ознаменува промяната, която хората искаха миналата година по площадите, то това е служебният кабинет. Виждате за колко кратко време колко информация започва да излиза. Сигурен съм, че хората, които работят в държавните структури, когато ГЕРБ не са на власт, започват да говорят. Така излиза тази информация. По този начин е достигнала тази информация до генерал Атанасов. Това е началото на демонтажа на предишното управление“, смята Василев.

Според него обаче не можем да говорим за български „Уотъргейт“, защото „нашето общество не е американското и това ще се превърне в поредната история, която ще подминем“.

„Генерал Атанасов и в миналото е имал подобни подозрения и обвинения, които не са доказани. В този смисъл аз бих приветствал служебният кабинет, когато прави подобни твърдения да ги доказва. Ако ги докаже – имаме голяма злоупотреба на власт, но ако не ги докаже, служебният кабинет ще влезе в тезата, че е употребен политически“, заяви Кузман Илиев.

„Служебният кабинет не може да докаже дали това е така или не, съдът може да докаже дали е така или не. Съдът отсъжда“, коментира Слави Василев.

„Ставаме свидетели на един кабинет, който действа реваншистки и концентрира авторитарно властта в ръцете на господин президента, използвайки една дупка в Конституцията“, смята Кузман Илиев.

Вижте целия разговор във видеото.