Може ли случайно дочут недовършен инструментал да се превърне в световен супер хит и да преобърне кариерата на един изпълнител? Със сигурност може, ако питате Кулио, една от легендите на 90-те. Знаем за него от песента „Гангстерски рай” (Gangsta’s Paradise), но кариерата му продължава и до днес – с албуми и концерти. Включително и у нас.

Какво мисли той за щастливите случайности в музиката, за брака и за Мишел Пфайфър? Вижте в интервюто на Полина Гергушева.

-Как се чувствате за четвърти път в България?

Чувствам се добре. Никога не съм си изкарвал лошо тук. Винаги съм си изкарвал добре, срещал съм готини хора,хубава храна, извинете ще цитирам сина си: Едни от най-големите забавления съм имал тук!

-Какви, например?

Концерти, срещи с красиви момичета…

-Ахаа, българските момичета са известни с красотата си.

Знаете ли, аз намирам красота навсякъде, но мисля, че българските имат разкошни тела – много добре оформени са и не са кльощави. Не харесвам кльощави жени.

55-годишният рапър Кулио има 6 деца от 4 различни жени. Женил се е веднъж-неуспешно. В разгара на кариерата си през 1996 г. встъпва в брак с мениджъра си Джозефа Салинас. Заедно са 4 години.

Снимка: Личен архив
-Какво мислите за брака?

Знаете ли, мисля, че бракът е създаден от англичаните. Те тогава били  във война. И като се връщали от война се оказвало, че се връщат и са бащи на 2 деца, деца, които не са имали преди да заминат на война. Така че искали да измислят начин, по който да притежават жените си и така измислили концепцията на брака.

В оригиналният брачен документ пише, че всъщност мъжът ти те притежава и може да прави каквото си пожелае с теб. Ако не е доволен от теб може да те бие, може и да те убие, да те окове. Това са глупости. Така че мисля, че бракът е глупост. Ако двама души се обичат и искат да са заедно, нека си бъдат заедно. Цялата идея на брака е не да свърже двама души чрез любовта, а законно с документи.

-Децата Ви занимават ли се с музика?

И тримата ми синове се занимават с музика. Двама рапират, а един свири на китара и пее, пише песни в стил Боб Дилън, Джак Джонсън.

Снимка: Личен архив
-Правите ли музика заедно?

Абсолютно.

Песента „Гангстерски рай” излиза през 1995 г. и става тотален хит в десетки държави по света. Избрана е за саундтрак на филма „Опасни умове”, в който Мишел Пфайфър изиграва главната роля. Участва и във видеоклипа на песента. Моментално „Гангстерски рай” печели най-престижното музикално отличие „Грами” за запис на годината. Печели и филмовата награда на МТВ за най-добра песен от филм. Кулио твърди, че просто е бил на правилното място в правилното време.

Снимка: Личен архив
-Само късмет ли беше?

Не. Беше божествена намеса. Слушай. Ето я историята на Gangsta's Paradise. Отивах към офиса на мениджъра ми, за да взема пари. Бях изкарал 17 000 долара, по това време това бяха много пари за мен. Чекът ми беше дошъл и отивах да си го прибера. Подписах се и се готвех да си тръгвам.

Там имаше студио, в неговата къща. И по това време Ел Ви и един тип Дъг работеха нещо в студиото. Влязох, заслушах се за минута и си казах: По дяволите, това е много добро! Попитах ги: На кого е този трак? Те казаха: На никой, просто работим по него. Аз казах: Мой е. Те казаха: Добре, щом го искаш. Да, мой е – казах. И щом пуснаха бийта, запях, грабнах химикалка и бързо го записах. Текстът буквално се изля. За по-малко от 4 часа песента беше готова. Демото беше готово. Текстът за моята част беше готов.

4 часа е невероятно време за песен от идея до готов вариант. Аз вече не разказвам историята по този начин, само на теб ти я разказвам така. Обикновено казвам кратка версия. Отидох в студиото и не аз избрах Gangsta's paradise, Gangsta's paradise избра мен.

Снимка: Личен архив
-Как ще опишете работата си с Мишел Пфайфър?

Сладка и кратка. Дойде и си отиде. Тя тъкмо беше родила близнаци и беше изцяло заета с това. Дойде на снимачната площадка с децата и с бавачка, засне частта си и изчезна.

През тези повече от 20 години, Кулио прави шеметна кариера и непрекъснато прави турнета в цял свят, благодарение на тази песен. Има 9 албума, участва в редица телевизионни шоута, едно от които кулинарно. Издава кулинарна книга, а като актьор участва в десетки филмови продукции.

-Щастлив ли сте с живота си?

Да, горе-долу. Имам още някои неща, които искам да свърша. Единственото нещо, в което не съм супер успешен, са филмите. Да, снимал съм се във филми по телевизията, но не съм бил супер успешен. И причината е, че винаги съм правил неща, за които ме наемат…

Снимка: Личен архив
-Т.е. искате да сте актьор, продуцент, режисьор?

Продуцент, актьор, режисьор - искам всичко. Имам много идеи. Хората често казват, че в музиката и филмите вече всичко е правено. Това е лъжа.

-Защо Ви е това нещо? Вие сте успешен в музикалната сфера.

Защото имам идеи и те са страхотни идеи.