Корабът „Мопанг“ се превърна от исторически в археологически обект. Днес група водолази ще се гмурнат до потопения плавателен съд, който само преди три дни навърши един век под вода и вече е археологическа ценност. 

Снимка: Ладислав Цветков

27 водолази ще участват в инициативата, ще се установи дали корабът е полегнал на левия или десния си борд. Дъното ще бъде сканирано със специфично водолазно оборудване, които ще дадат триизмерно изображение на кораба.

Съгласно Конвенцията за подводното културно наследство на ЮНЕСКО, един обект е археологически, когато е престоял на морското дъно повече от 100 години.

„Инициативата, която организираме не е самоцелна, а е за да обърнем внимание към тези кораби. Към тези исторически обекти, които все още не са защитени от Закона, които са уязвими и много от тях са унищожавани, извличани са за метал, взривявани, а те са изключително ценен исторически паметник“, обясни д-р Найден Прахов директор Център по подводна археология - гр. Созопол. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Мопанг“ е потънал на 1 юли 1921 г. в Созопол след взрив. За няколко минути е потопен. При инцидента няма жертви, местните жители са спасили екипажа. През 2012 г. потъналият кораб се превръща в туристическа забележителност, до която водолазите обичат да водят любителите на подводните преживявания.

„Би трябвало да има едно по-зряло чувство за това, че България е морска страна и чрез своето море е свързана с широкия светъл свят“, коментира водолазът и журналист Михайл Займов.

Снимка: bTV

Инструкторът водолаз Найден Недев даде пример с Малта, където стари кораби вместо да се дават за скрап, се потапят за туристическа атракция: „Добра е стъпката, нека да се развива и за напред и хората, които са ръководители на Морска администрация, когато един плавателен съд излезе извън строя да помислят за това и да го потопят, и да го дадат на нас водолазите да развиваме атракцията“.