Изборът на нов върховен съдия е ключова тема в предизборната надпревара в Съединените щати. С нея започна и първият телевизионен дебат между кандидати за Белия дом тази седмица, особено след като Доналд Тръмп обяви, че ако не спечели, ще обжалва резултата пред съда.

За съдия Еми Кони Барет казват, че е мечтата на десницата и кошмарът на левицата. 

“За мен е чест да номинирам един от нашите най-брилянтни и надарени юридически умове за Върховния съд. Тя е жена с несравнимо постижение, извисяващ се интелект, блестящ професионализъм и непоколебима лоялност към Конституцията. Съдия Еми Кони Барет”, представи я Доналд Тръмп -президент на САЩ.

Родена в Ню Орлеанз, тя е най-голямото от 7-те деца в семейството на адвокат Майкъл Кони и учителката по френски език Линда.

Дълбоко религиозна, католик - самата Еми Барет - също е майка на 7 деца. Едно от тях е със синдром на Даун, а други две са осиновени от Хаити.

48-годишната съдийка е уважавана в правния и в академичния свят. 15 години преподава в университета „Нотр Дам“, в щата Индиана и 3 пъти печели наградата на студенти и преподаватели за най-добър професор. 

За съдия Барет се заговори в щатите през май 2017 г., когато президентът Тръмп я номинира за съдия в 7-ми апелационен съд в Чикаго.

Всяка сутрин в продължение на няколко години съдия Еми Барет е пътувала час и 45 минути в едната посока от съседния щат Индиана, за да дойде на работа в 7-ми апелационен съд.  

Юристът Дан Уолф познава работата на Барет. Смята, че изборът на съдия Барет за Върховния съд е много добро решение.

„Аз съм впечатлен от нейната способност да бъде внимателна и грижовна в работата си, а не да бъде само анализиране на закона. Тя ще се опита да придаде много положителен мироглед“, каза Дан Уолф - президент на Асоциацията на съдебните заседатели в САЩ.

Номинацията на Еми Барет на мястото на съдебната икона Рут Гинсбърг предизвика буря от емоции - възторг сред консервативна и страх сред либералната общности в страната. Причината - Еми Барет принадлежи към силно консервативен клон на християнството, който смята, че мъжете са глава на семейството, че имат авторитет над съпругите, срещу аборта са и не подкрепят различната сексуална ориентация в обществото. Възгледи, които демократите, смятат, че могат да влияят на решенията й.

Доктор Уолф оспорва това и посочва пример от работа й в Чикаго. 

„Например за абортите, нещо, за което в момента много се говори. Като се има предвид нейните дълбоки католически възгледи и това, че тя е срещу аборта, по време на процедурата по приемането й в 7-ми апелационен съд в Чикаго, тя ясно обясни, че признава настоящия закон Роу срещу Уейд, който разрешава аборта", обясни Дан Уолф.

Като се има предвид мнозинството на републиканците в Сената, Влизането на съдия Еми Кони Барет във Върховния съд на страната е почти сигурно.

Ако това стане, Върховният съд на страната ще бъде най-консервативният от 30-те години насам.

А това означава и сериозна промяна в посоката на развитие на щатите. А може би и на света.