Знаете ли кое е общото между Стефан Стамболов, Пенчо Славейков и Алеко Константинов? Техните лица ни гледат от банкнотите, а и тримата са били български студенти в чужбина и са избрали да се върнат тук.    

Фонд „Иди, учи и се върни” предлага три стипендии по 10 хиляди лева за български студенти, които ще учат магистратура в чужбина. Но след края на програмата студентите трябва да искат да се върнат в България, за да приложат придобитите знания.

Снимка: btvnovinite.bg
Явор Николов подкрепя фонда от самото му начало и финансово и с контакти и съвети.

„Изберете си място, което да ви изкарва от зоната на комфорта
колкото се може по-далече, колкото се може по-различно, защото това ви дава съвсем различна перспектива на нещата”, съветва Явор.
 
В Мексико той управлява фабрика с 1500 служители.

„Най-много хора съм виждал да се провалят и да не си реализират потенциала е заради его - да не искам помощ, да не призная, че не знам нещо, заради его да трябва непрекъснато да показвам, че съм по-добър от останалите”, разкрива Явор.
 
Той горещо препоръчва Китай като дестинация за обмен:

„Китайците са много добри слушатели. Това е нещо, което много можем да научим от тях.
Силният човек се учи, слуша, оценява ситуацията и се намесва, когато трябва и не повече от това, защото във всеки момент, който говори, човек,той не учи, не събира информация нова, а  пресъздава вече съществуваща информация”
 
Явор смята, че научаването на китайския език му е отворило много врати.
 
Атанас Събев пък съветва българите да учат руски език. Според него именно руският дава предимство на българите в чужбина.

Атанас завършва магистратура по право в Харвард. Стипендиант е на фонд „Иди, учи и се върни”.

Снимка: btvnovinite.bg

Споделя, че следването в Съединените щати е няколко пъти по-скъпо от това в европейските университети, но младите хора могат да намерят финансиране чрез стипендии, компании, а дори и от частни дарители.
 
Класациите показват, че Харвард е най-добрият университет по право в света, но приемът, макар и скъп, е доста труден.

„Между всяка лекция има най-малко 4 - 5 събития, които са посветени на различни правни теми с различни лектори от цял свят - отделно на самите лекции преподават най-изтъкнатите професори в областта, но също и практици, политици и различни хора професионалисти в съответната област, които преподават не основите на материята, те въвеждат студентите в темите, които са най-горещи в съответната област, когато студента излезе от университета той стои съвсем солидно, адекватно в областта, в която е. А от всеки се очаква сам да добие представите за основите на самия предмет”, разказва Атанас.
 
Крайният срок за кандидатстване за стипендиите за магистратури в чужбина е 7 юни.  Кандидатите трябва да са мотивирани да се развиват и да започват магистърски курс на обучение през 2019 г. 

В поредицата „Кой инвестира в бъдещето?“ едно от най-знаковите лица на bTV - Станислава Цалова, представя различни възможности за стипендии и развитие за младите хора в науката и изкуството. Полезната информация достига до зрителите през вдъхновяващи истории за талантливи български младежи, получили шанс да сбъднат мечтите си чрез достъпно образование. Самата Станислава е стипендиантка в такава програма и с личния си опит иска да стимулира младите и способни хора да се възползват от безбройните възможности за развитие пред тях.