„Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен е уникален дар, носещ със себе си наземна красота, която не може да бъде описана с думи или заснета в кадър!“ Думите са на алпиниста Атанас Скатов. Вчера той загуби живота си в опит да се справи с едно от най-големите предизвикателствата, които си беше поставял – покоряването на връх К2. Поклон пред светлата му памет!

Алпинистът веган с мечта да докаже на хората, че всичко е възможно, ако сърцето иска достатъчно силно. Атанас Скатов е от Сливен, но следва и живее дълги години в Германия.

„На мен детската ми мечта никога не е била да стана алпинист, но винаги съм искал да пътешествам и от малък имах възможност да обиколя много страни“, каза преди три години пред bTV Скатов.

Атанас е първият и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и който вижда света от 4 осемхилядника в рамките на 140 дни. Скатов покорява най-високите върхове на всички седем континента на планетата. 

Бил е в Килиманджаро, Кавказ, Памир, Андите, Хималаите, Каракорум, Памир и Елсворт на Антрактида. В рамките на 94 часа прави най-бързото изкачване на осемхилядника Макалу, на границата между Тибет и Непал.

През 2018 г. изкачва хималайския връх Чо Ою като става първият веган, който го е достигнал без шерпа и без кислород. Година по-късно покорява третия по височина връх в света Кангчендзьонга. 

„Кангджендьонга е най-трудната ми експедиция до сега. Това изкачване посвещавам на моя баща д-р Георги Стоянов, който след 20 дни навършва 72 години. Невъзможни неща няма“, казва тогава алпинистът.

Той води видео дневници, в които разказва за планинарските си приключения. Има 8 издадени книги. На 20 декември 2020 г. Скатов обяви експедицията си към К2 като много специално пътешествие.

„Днес започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения все още не изкачен връх през зимата на нашата планета К2, 8611 м в Каракорум, Пакистан.

Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“, пише той във „Фейсбук“.

На 16 януари 10 непалски алпинисти успяват да изкачат за първи път през зимата най-недостъпния връх в света. В сурови зимни условия българинът също се опитва да покори втория по височина връх на планетата - К2.

„Здравейте! Намирам се на базовия лагер на К2. Днес духа много силен вятър и почти е невъзможно да се разхождаме. Духа над 70км в час. Няма как да тръгнем към височинните лагери. Прогнозата е на 24, 25 един ден да има без вятър“, каза в телефонен разговор на 23 януари тази година Скатов.

Поради ниските температури много от алпинистите се отказват. Двама от тях – американец и испанец, губят живота си.

„Надяваме се да има прозорец и ние да успеем да се качим. 14 човека останахме. Моята приятелка е тук. На няколко пъти й предлагах да слезе, тя е само на базов лагер. За първи път е на такава височина на 5100 е базовият лагер. Аз съм щастлив."
Най-сърдечно благодаря на всички българи за тази подкрепа, която ми оказват!“, каза още българският алпинист.

На 4 февруари Скатов достига 3 лагер на височина над 7000 метра за своята нощта атака към върха. Ден по-късно – на 5 февруари сутринта, групата се спуска от лагер 3 към лагер 2. Малко под лагер 3 Атанас пада.

5 шерпи и хеликоптери от пакистанската армия започват издирването му. В ранния следобед откриват тялото му. След Боян Петров и Стефан Стефанов Атанас щеше да са стане
третият българин, изкачил К2, и първият през зима.

Скатов оставя мечтата си за невъзможното завинаги в снеговете на дивата планина.

Вижте какво си спомнят за Атанас Скатов негови приятели от Сливен: