Българин в една от най-старите балетни школи в света – „Ваганова“ в Санкт Петербург - каква е историята на балетиста Габриел Стоянов?

Мечтата на Габриел е да танцува. Още от малък той е омагьосан от българските народни танци. По-късно преоткрива балета.

„Роден съм в София, израснал съм в село Доброславци и започнах да се занимавам от петгодишен с танци. Майка ми ме заведе във фолклорен ансамбъл „Росна китка“ и така започна моето развитието в света на танца“, спомня си той.

Снимка: Личен архив: Габриел Стоянов

Негова орисница е Красимира Колдамова – тя го насочва към балета.

Така след Националното балетно училище и Националната музикална академия, Габриел заминава за Полша. Там е част от балетна трупа. Талантът му бързо е забелязан, макар че започва да се занимава с изящното изкуство на много по-късна възраст. Танцувал е в балетни постановки като „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Копелия“ и „Жизел“.

„Това е свят, в който определено трябва да се работи изключително много, да се доказваш всеки ден, независимо дали си уморен, дали си в настроение или не. Свят с жестока дисциплина“, разказва Габриел.

Снимка: Личен архив: Габриел Стоянов

„Беше доста трудно, трябваше да работя допълнително, работех с руски педагози, също в България с Калина Богоева. Взимах и допълнително уроци. Първият месец след като се запознах с моя преподавател, той буквално ме слагаше между два стола, за да бъда максимално разтегнат. Сядал е върху мен, повдигал е краката ми нагоре, буквално цялата тази тренировка в първия месец беше много важна“, спомня си танцьорът.

Снимка: Личен архив: Габриел Стоянов

След години усилен труд той се мести да живее във Швейцария, където е поканен да преподава на малки деца. „Швейцария е доста бизнес ориентирана държава с изключително много позитиви, но балета определено е гордостта на Русия. Държавата се опитва да привлече хора, които могат да допринесат за развитието на децата“, казва Габриел.

Голямата му мечта продължава да бъде свързана със сцената на „Болшой театър“. „Всеки ден съм в студиото и дори и да боли, продължавам, защото смятам, че когато човек има изключително ясна цел и мечтае, и я следва безкомпромистно няма как да не се получи. Трябва дисциплина и много работа“, казва Габриел.

Днес е на 27, вече владее четири езика, а само преди месец прави огромна крачка към сбъдването на мечтата си, като е приет докторантура в една от най-престижните балетни академии в света – „Ваганова“ в Санкт Петербург, Русия.

Снимка: Личен архив: Габриел Стоянов

„Това е най-старата академия за балет. Вече 283 години съществува, създадена от императрица Анна. И академията е изградила куп световни светила в балетния свят, не само като танцьори, но и като педагози. Метода, по който се работи е същият като преди 200 години“, казва Габриел.

Престижната академия, носи името на балетмайсторката Агрипина Ваганова. Там се обучавали балетисти като Рудолф Нуреев и Светлана Захарова. Там е завършила и българската прима балерина Маша Илиева.

В момента обучението на Габриел е онлайн. Той няма търпение да дойде края на пандемията, за да посещава лекциите си на руска земя и да се докосне до мечтата си.