Защо няма жирафи в нашите зоологически градини и ще видим ли някога най-високото животно на Земята и у нас?

Жирафите имат много силни сърца - тежат около 11 килограма и се равняват на 50 човешки сърца. Те спят само по 5 минути на ден. Обичат дългите разходки. Винаги са в компания. Непоправими романтици и ухажори. Суетни са и обичат да се освежават във вода. Родината им е Африка.

Снимка: bTV

„Любимата му храна е листа от Акациево дърво, като се храни с листа или филизи от дървета и храсти. Изяжда приблизително между 40 и 50 кг. листа на ден и се храни между 16 и 20 часа на денонощие“, обясни Марина Атанасова от „Четири лапи“.

Снимка: bTV

Единственият български зоопарк, в който някога е живял жираф е този в Ловеч. Днес обаче атрактивното животно у нас може да бъде видяно само… в магазин за играчки.

„Често се среща в комбинация с дивите животни, но сам по себе си не е сред най-популярните. Много често е част от пъзели, игри, част от илюстрации, малки дървени фигури, такъв тип. Много съм разочарована, че никога не съм виждала на живо жираф у нас. Като дете търсих в зоопарковете табелите за тях, но така и не го намирах, но всички деца ще са много развълнувани да го срещнат“, каза собственикът на магазин за играчки Нина Милева.

Снимка: bTV

Ако надникнем през оградата, жирафи има в зоологическите градини на всички съседни страни, но защо няма в България?

Според организацията "Четири лапи" най-добрите примери за зоопаркове, които изпълняват минималните изисквания за отглеждане на подобни екзотични видове, са зоопарковете в Добрич и София. Но дори и там, към момента, няма подходящи условия.

„Като се започне от храненето и се стигне до размножаването, всичко това трябва да се спазват инструкции от ЕС. За някои от видовете се налага да бъдат допълнително изпращани на обучение, съобразно грижата и спецификите на вида, тъй като ние в нашия зоопарк нямаме хора, които да са гледали жирафи, нямаме такъв опит“, добави ландшафтният архитект Добромир Бориславов.

Интернет отдавна съобщава за идването на жираф в България. Доколко обаче наистина може да очакваме, че скоро ще има такова животно у нас?

Снимка: bTV

Добромир Бориславов обясни, че проектите и инвестицията за това са много важни и не знае кой би се ангажирал със срок.

Жирафите са защитени видове. За да се чувстват добре, те ще имат нужда от голямо пространство, другарче, много храна, място за спокоен сън и грижливи ръце. Въпреки силното желание на всички този екзотичен вид да стъпи на българска земя, мнението на зоопарка и организациите за защита на животни е, че все още у нас няма подходящи условия за тях.