Наследникът на една от най-старите руски благороднически фамилии е княз Никита Лобанов Ростовски. Роден е в България, но връща българското си гражданство на 84-годишна възраст и на изборите за парламент на 4 април гласува за първи път като български гражданин.

Княз Никита Лобанов е роден и израснал в София, където завършва и средното си образование. През 1951 г. става шампион на България по плуване при юношите.

Снимка: btvnovinite.bg

А след това политическата система променя житейския му път и той емигрира във Франция, живее в Англия и САЩ, където учи и работи като геолог, а по-късно и като банкер. Князът е световно известен колекционер на изобразително изкуство, дарител и меценат. Категоричен е, че правото на избор е важно.

„Друга алтернатива нямах, тъй като получих паспорта и това бяха първите избори, на които можех да се възползвам от гражданството си“, казва княз Никита Лобанов.

На 11 години е вкаран в затвора, вследствие на което името му става предмет на международен скандал. За освобождаването му от софийския затвор се намесват генерал де Гол и Организацията на обединените нации. Тогава осъзнава и колко е важна свободата и за какво може да се използва тя. 

„Когато бях затворник нямах възможност да кажа нищо, и след това, като живеехме в комунистическа България беше същото. Сега ми е кеф да говоря откровено това, което мисля“, посочва княз Никита Лобанов.

Снимка: btvnovinite.bg

С огромния си опит князът обобщава смисъла от житейските и политическите ни избори с едно изречение: „Смисълът на живота е да бъдеме щастливи, всичко останало е детайли“.

На изборите в неделя българският гражданин княз Никита Лобанов -Ростовски ще гласува отново.