Община Царево има 64 км брегова линия, а плаж Корал е 4-500 м и съдбата му се е превърнала в обсесия за хора, които искат да печелят популярност на чужд гръб. Това коментира в ефира на bTV кметът на морската община Георги Лапчев.

По думите му казусът не е твърде различен от всички подобни, в които някой има имот зад плажа. Той обясни, че в момента общината се съди с фирмата, защото не може да потвърди разрешенията за строеж.

„Не могат да строят върху дюни. Ако имаме недвусмислено доказана дюна, то по закон върху дюна не се строи. Испанците също го знаят. Те не са купили само дюна”, подчерта Лапчев.

Той изрази надежда, че до края на годината ще има екологична оценка, която ще позволи на Царево да има свой общ устройствен план.

„С времето „бетон” се превърна в обидна дума. Истината е, че бетонът е строителен материал. Царево има 64 км брегова ивица, в населените места по морето живее 90% от населението на общината, все пак трябва някъде да живеем. Никой не желае да презастрои Черномориет, това е едно клише, което се налага от хора, които виждат морето два пъти в годината. Когато няма регламент, когато няма правила, се стига до грозни гледки”, подчерта кметът.

Снимка: bTV

Той посочи, че през последните години Царево се превръща в „новата морска културна столица” и тази година също има много арт събития в града и общината.