Милиони китайци посрещат Китайската Нова година. 2020-а е годината на металния плъх. Какви са традициите разказват китайци, които живеят в България.

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Наричан е още "Празникът на пролетта" или "Чундзие" .

Кулминацията е Новогодишната нощ, а празненствата продължават още седмица. Срещаме се с Ю Лу в София, за да ни разкаже за традициите по това време от годината.„Колкото и далеч от дома да се намира човек, за празника всеки се прибира, за да изпрати старата и посрещне новата година с близките си. Има обичаи на децата да се подаряват червени пликове с пари "хунбао" с пожелание за мир и късмет през новата година. По традиция на празника по улиците и в домовете задължително се закачат фенери, отгатват се гатанки, ядат се сладки от лепкав ориз „юенсяо“ и се посещават храмови панаири“, разказва Ю Лу.

Снимка: btvnovinite.bg

Червеният цвят винаги присъства в изобилие за празника, защото се свързва с огъня и се смята, че предпазва от зли духове.

„Съществува една легенда, свързана с Празника на пролетта, според която някога живяло чудовище на име Ниен, което винаги се появявало в навечерието на новата година, нападало хората и нанасяло големи щети. С времето хората установили, че чудовището се плаши от червен цвят, ярка светлина и силни шумове и измислили начини за прогонването му. Например, залепяли червени паралелни надписи на входа на дома си и пускали фойерверки, за да плашат чудовището“, разказва още Ю Лу.

Снимка: btvnovinite.bg

„В навечерието на празника всички китайци гледат новогодишната програма, която продължава над 4 часа и по време, на която се представят различни сценични изкуства. Тя е най-гледаната празнична програма в света и се смята за културната храна на китайците на празника“, казва още той. 

В новогодишната вечер цялото семейство се събира около трапезата. Характерно за Южен Китай е задължително да се приготвя риба. Тя вещае изобилие и благоденствие за следващата година, а на Север се ядат пелмени, които символизират късмет.

Друга традиционна храна е Тангюуан - сладки оризови топчета. Кръглата им форма символизира това, че семейството се събира. Фан Йон е готвач от 20 години, а от 8 работи в китайски ресторант в София. Показва ни как се приготвят оризовите топчета. Той показа и още няколко специалитета за новогодишната нощ.

Снимка: btvnovinite.bg

„В южната част на Китай, откъдето съм аз, готвят предимно мъжете, но за празника обикновено се включват всички. В Китай хората обичат на трапезата да има четен брои гозби – 6, 8 или 10. Има символика в това. 10 означава цялост, завършеност и затова обикновено за Нова година имаме 10 различни храни. Оризът по принцип е основната ни храна, но на Нова година се приготвят толкова много други неща и затова от него няма нужда“, разказва Фан Йон.

Снимка: btvnovinite.bg

В България живеят близо 2000 китайци. Повечето от тях се прибират за празника в родината си, но някои от тях ще посрещнат празника у нас.

Новогодишните празненства ще продължат още седмица - до 8 февруари, когато Китай отбелязва Празника на фенерите. В столицата всеки може да преживее атмосферата на традициите, като стане част от събитията на инициативата "Бъди китаец за един ден".

Специално за Китайската Нова година и празника на фенерите ще гостуват артисти от Китай със специален спектакъл, а посетителите ще могат да опитат характерна храна или да си направят фотосесия в традиционно облекло.