Отношенията между България и Северна Македония се "спънаха" с преговорите за членство на западната ни съседка за Европейския съюз и предизвикаха експлозия от емоции. Сега - опит за по-хладнокръвен прочит на вълненият в Скопие през погледа на един млад учен.

Кирил Митров е от Струмица, Македония. Завършва Магистър по публично и европейско право на външните политики в Маастрихт, Холандия, а в момента е докторант в Университета в Цюрих. Наблюдава процесите за евроинтеграция на Република Северна Македония.

„Аз в момента се намирам в Струмица, в Македония и това, което мога да видя така и на национално ниво, така и между народа и обществото в Македония, е просто един сантимент на шок и разочарование. Шок първо, защото България винаги е била един надежден, добър партньор и приятел на Македония и фактът, че сега блокира този дългоочакван процес, е изненадващо и второ, разочарование, защото както на държавно ниво, така и между народа, влизането на Македония в ЕС е една цел, една надежда и поради това хората са разочаровани, поне това, което аз виждам“, казва Кирил Митров. 

Въпреки реакцията на изненада от страна на повечето му сънародници, Кирил допълва, че процесът за приемане на Република Северна Македония  в Европейския съюз се решава с консенсус и законово всяка една държава има пълното право да блокира този процес във всеки един от етапите му. 

"Тези причини, заради които е направена тази блокада са легитимни, но би трябвало да бъдат дискутирани, да бъдат решени на платформи и механизми, които са така да кажем извън процеса на преговаряне за кандидатстване в ЕС. Целият този Европейски проект има много примери за конфликти, които са били решени отделно от процеса на преговаряне за членство в ЕС. Например Словения и Хърватия, които имаха териториален конфликт и той беше решен с процеса на преговаряне за членство на Хърватия в ЕС.", отбелязва Кирил Митров. 

Според него да се блокира този процес обаче не е била  много добре осмислена крачка:

„Особено защото България в различните нива за този процес на преговаряне пак ще има възможността да изрази своето мнение и да има съществено влияние върху какво се случва“, смята той.

Реакциите в Македония обаче далеч надхвърлиха добрия тон. След обидни реплики за външния министър Захариева беше уволнен директорът на Македонската информационна агенция Зоран Иванов.

"Тъй като през цялото време България не беше изразила, че това са толкова големи проблеми, че просто целия процес да бъде блокиран, имаше може би някои емултивни реакции от страна на някои политици и медийни фигури и това естествено не е добре с тези коментари неприлични. Но мисля, че в такива моменти, емултивни реакции са разбираеми, но важното е, че хората, които са направили тези реакции и тези коментари, ще трябва да търпят последствията, които вече са видим в нашата държава“, коментира Кирил.