Шестетажна бизнес сграда може да изникне в сърцето на София точно до Народния театър. Дворът на емблематичното място за срещи на политици от 90-те – „Синия лъв“, е частна собственост, а собственикът има идеен проект да започне строителството.

Емблематичната къща в близост до Народния театър е част от историческия облик на София. През 30-те години в нея се е помещавал Якобинският клуб, след войната става клуб на активните борци против фашизма и капитализма, а през 90-те се превръща и в новия „клуб на демокрацията“. Сега там има ресторант. През 19-ти век в мемоарната си книга художникът Александър Божинов описва двора до Синия лъв като „дансинг“. На негово място обаче скоро може да се появи шестетажна сграда.

Собствеността на сградата на Синия лъв е на Столична община и се стопанисва от район Средец, а дворът към нея е частна собственост  и принадлежи на фирмата „А-Трейд-3000“, дружество от групата на „Титан интернешънъл холдинг“.

Имотът е купен от фирмата преди повече от 15 години. Собствениците имат идеен проект за строеж и чакат зелена светлина.

От Министерството на културата през юли тази година изискват да се направи пълно археологическо проучване преди да се осъществи каквато и да е строителна дейност.

Район „Средец“ и Информационния център на МО са изпратили възражения до Столичната община, по които се очаква експертния съвет да се произнесе до две седмици.

Сградата попада в най-ниската категория в Закона за културно наследство, а дворът на „Синия лъв“ част от територия в сърцето на София, която попада в категорията историческо наследство със статут групов паметник на културата. Това са сгради, които нямат характеристики на недвижими културни ценности, тоест те не са защитени от закона.

Дори промяна на статута на сградата не би спряло строежа, смята арх. Петров. За казуси като този, архитектът предлага културните ценности да имат т.нар. режими на опазване.

„Това е дейност, която 30 години на практика не се извършва. Тази дейност е задължение на общината и на държавата в лицето на НИНКН. Политиката, която се е водила до този момент е в насока намаляване бройките и възможностите за действие на Националния институт за недвижимо културно наследство. Тази политика е довела до катастрофа в опазването в системата на опазване на недвижимото културно наследство“, смята Петров.

По думите на независимия общински съветник Борис Бонев отговорността за липсата на „режими на опазване“ на паметниците на културата пада върху Министерството на културата и Столична община.

„Това са двете институции, които не са се погрижили центърът на София да бъде защитен от инвеститорски апетити. Това е сграда, която е паметник на културата макар и с най-ниска категория за защита, но по-важното е, че тя се намира до Народния театър. Това е една от най-знаковите и най-важни сгради в цялата държава“, казва Бонев.

Становища и възражения засега срещу строежа са подали Министерството на културата, районната община и Информационния център на Министерството на отбраната. По думите на главния архитект на Столична община предстои по тях да се произнесе експертния съвет към Столична община.

Инвестиционното намерение се очаква да бъде разгледано до две седмици, обясни архитект Здравков.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, в чийто район е имотът, настоява за създаване на т.нар. режими за опазване на околните пространства на културните паметници.

„Ние научваме, че нещо се е случило, когато при нас дойде за съобщаване заповедта за процедурата, това е нашата роля. Събрали сме становища, ние сме представили становища и сме върнали всичко обратно в НАК. Аз смятам, че нищо от това каре не е трябвало да се продава. Притеснен съм, че общината не прави никакви отчуждавания на имоти, озовали се в частна собственост“, казва Трайков.

Потърсихме фирмата инвеститор на имота. „Имотът е закупен преди повече от 15 години и текущата процедура е свързана с оценката на актива. По отношение на съседен имот наша собственост, в който се намира ресторант Синия Лъв, нямаме заявени процедури и инвестиционни намерения към настоящия момент“, казват от „А-Трейд-3000“.

На ъгъла до „Синия лъв“ се помещава Информационният център към Министерството на отбраната. Освен към идеята за строеж в двора на Синия лъв, директорът му възразява и срещу втори строеж.

След отнемане на статута на недвижима културна собственост на мястото на сграда на  ул. „Кузман Шапкарев“ 3 също се подготвя строеж, но собственикът на имота е друг. „От 2019 г. столичната община е в процедура по връщане на статута на имота на ул. Кузман Шапкарев“ , казва бившият общински съветник Пламен Илиев.

Оказва се, че има застъпване на имотите с този на МО.

Столична община е задействала процедура за връщане на статута на сградата като културна ценност, което би променило плановете на строежа до Информационния център на министерството на отбраната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!