Храната е споделяне. Тя ни социализира, събира, тя е необходимост, комфорт, но е и лукс. Въпреки, че доста от нас са го забравили. 

105 кг храна изхвърля всеки българин на година. За цялата страна това са 700 хил. тона храна. 1/3 или около 233 хил. тона от тази храна е годна за консумация.

Снимка: iStock

Ако приемем, че една средна порция храна, достатъчна да нахрани възрастен човек, е около 300 гр, това означава, че се изхвърлят повече от 230 милиона порции – храна достатъчна да изхрани 210 хиляди души за цяла година.

Снимка: iStock

Същевременно у нас 1 550 800 българи живеят под прага на бедността. 

И не само това – проучванията показват, че 8% от глобалното затопляне се дължи на производството на храни. За производството на всеки 1 кг храна се отделят 4,5 кг въглероден диоксид.

Снимка: iStock

Не си даваме сметка, че с изхвърлената половин неизядена порция може буквално да спасим живот.

Да спасим от глад, да спрем да изхвърляме и да променим отношението си към храната, се заемат да ни убедят група приятели. И създават Фондацията Mate Kitchen.

Николета Абрашева завършва „Публични комуникации в сигурността и отбраната” във Военната академия "Г.С. Раковски". На 27 години става един от най-младите доктори на науките в България, а научната й дисертация е на тема политически науки и комуникации.

Снимка: iStock

Преди почти 5 години започва работа в комуникационна агенция, а тази есен с част от екипа основават фондация Mate Kitchen, която цели да се бори с безразборното разхищение на храна.

В офиса ценят Николета Абрашева заради непоколебимия ѝ характер и хъс за постигане на невъзможни резултати.

Работила е с много големи корпоративни клиенти, но казва, че в Mate Kitchen е намерила онова, което всеки от нас непрекъснато търси – смисъла.

Вижте във видеото какво разказа за каузата Николета Абрашева!