Днес католиците по света честват Възкресение Христово.

В Германия вековна традиция не можеше да се изпълни през последните две години заради ограниченията, свързани с коронавируса. Късно снощи обаче отново бяха запалени големи огньове и хората се събират около тях. Те са символ на Възкресението Христово, на новия живот и на пролетта. След това според традицията се взема от пепелта, за да се посипят полята и нивите за да бъде годината плодородна.

Снимка: БГНЕС / EPA

Празничните литургии за първи път от две години насам няма да са свързани с някакви ограничения – нито за статуса на ваксинация или пък ограничения на социалните контакти, защото мерките се разхлабиха.

Въпреки това, те ще бъдат излъчвани и по телевизията, за да могат повече хора да им се насладят.

Хиляди да дечица от Германия вече търсят яйцата в градините си, скрити от великденския заек, който според германската култура се свързва с плодородие.

Възрастните пък ще сложат на масата си освен лакомствата за децата, подобно на нас – козунаци, ще има и агнешко.

Въпреки че е празник, тук се провеждат мирни шествия против войната в Украйна.

Снимка: Reuters

На площад „Свети Петър“ в Рим великденските чествания  продължават в присъствието на вярващи и поклонници.

„Никоя нощ не е безкрайна“, това каза снощи папа Франциск по време на великденското бдение.

През Страстната седмица папата посети затвора на Чивитавекия, където извърши ритуала по измиване на краката на 12 затворника – мъже и жени от различни националности и възраст.

Изключително емоционален, той говори за прошката, за втория шанс и за Възкресението. На разпети петък ритуалът Страсти Господни се завърна на Колизеума. Тази година кръста беше носен заедно от украинско и руско семейство, които прочетоха и едни от най важните молитви.  Решението предизвика редица полемики, а според информационната агенция Рисо някои от медиите в Украйна са отказали да излъчат ритуала. Папата отговори с молитва за разоръжаване на братските народи и за взаимна прошка.

По време на Великденските чествания папа Франциск призова за мир, който не доминира над другите, цитирайки Достоевски.

Днес от 12 ч. предстои традиционната благословия „Урби ет орби“.