Днес католиците по света честват Възкресение Христово.

В Германия вековна традиция не можеше да се изпълни през последните две години заради ограниченията, свързани с коронавируса. Късно снощи обаче отново бяха запалени големи огньове и хората се събират около тях. Те са символ на Възкресението Христово, на новия живот и на пролетта. След това според традицията се взема от пепелта, за да се посипят полята и нивите за да бъде годината плодородна.

Снимка: БГНЕС / EPA

Празничните литургии за първи път от две години насам няма да са свързани с някакви ограничения – нито за статуса на ваксинация или пък ограничения на социалните контакти, защото мерките се разхлабиха.

Въпреки това, те ще бъдат излъчвани и по телевизията, за да могат повече хора да им се насладят.

Хиляди да дечица от Германия вече търсят яйцата в градините си, скрити от великденския заек, който според германската култура се свързва с плодородие.

Възрастните пък ще сложат на масата си освен лакомствата за децата, подобно на нас – козунаци, ще има и агнешко.

Въпреки че е празник, тук се провеждат мирни шествия против войната в Украйна.

Снимка: Reuters

На площад „Свети Петър“ в Рим великденските чествания  продължават в присъствието на вярващи и поклонници.

„Никоя нощ не е безкрайна“, това каза снощи папа Франциск по време на великденското бдение.

През Страстната седмица папата посети затвора на Чивитавекия, където извърши ритуала по измиване на краката на 12 затворника – мъже и жени от различни националности и възраст.

Изключително емоционален, той говори за прошката, за втория шанс и за Възкресението. На разпети петък ритуалът Страсти Господни се завърна на Колизеума. Тази година кръста беше носен заедно от украинско и руско семейство, които прочетоха и едни от най важните молитви.  Решението предизвика редица полемики, а според информационната агенция Рисо някои от медиите в Украйна са отказали да излъчат ритуала. Папата отговори с молитва за разоръжаване на братските народи и за взаимна прошка.

По време на Великденските чествания папа Франциск призова за мир, който не доминира над другите, цитирайки Достоевски.

Днес от 12 ч. предстои традиционната благословия „Урби ет орби“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!