Милосърдие, помощ и обич към ближния - това обединява мислосърдните сестри по българските земи. Хиляди души в беда всеки ден получават помощ от тях и от "Каритас" - най-голямата католическа благотворителна организация в света.

Снимка: btvnovinite.bg

Сестра Летиция Сараза е една от 6-те сестри бенедиктинки в България. Напуска родните Филипини през 2001-а година и се заселва в град Раковски.
„Нашата мисия е свързана с нашето мото. Моли се и работи. И тогава нашата работа е свързана с нашата духовност. Молим се по 4 пъти на ден”, споделя тя.

В целия свят сестрите бенедиктинки са около 1300. Посвещават се на молитви и на милосърдие към нуждаещите се.

Сестра Летиция е и един от хората, които подготвят децата в Раковски за първо причастие при Папа Франциск. От посещението на папата тя очаква подсилване на вярата, мир и разбирателство.

Снимка: btvnovinite.bg

Сестра Максимилиана пък е от монашеската общност на сестрите Евхаристинки. В света те са малко над 30, като половината от тях са в България. Милосърдните сестри са винаги до страдащите и им помагат винаги с каквото могат.

В двора на Евхаристинския манастир се намира и основаният  преди 20 години медицински център, който да бъде в помощ на социално слабите.

В медицинския център срещаме Боряна, на която сестрите евхаристинки неведнъж са помагали. "Наскоро влязох в болница. Гледам внучка на 9 години. Веднага се отзоваха, дойдоха, събраха й багажа, взеха я, гледаха я 3-4 дни. На училище я водят. Дори и близък човек не би го направил", споделя Боряна.

Снимка: btvnovinite.bg

А редом до благородните дела на милосърдните сестри в България, стоят неотлъчно и доброволците на "Каритас" – най-голямата благотворителна католическа организация в света. От 26 години организацията действа и в България. Всеки ден около 1500 души получават помощ от Каритас.

По думите на Емануил Паташев, генерален секретар на "Каритас"-България, всяка секунда си струва. В организацията в България работят около 600 човека, повечето от тях – доброволци.

Един от най-новите центрове на "Каритас" е социално предприятие в Раковски, където хора с увреждания или просто отритнати обществото, се чувстват полезни. 

Иван и колегите му са натоварени и с  много тежка задача сега – да  изработят свещ – подарък за Папата. А целта на хората от "Каритас" е не само да помогнат еднократно, а да предават доброто нататък, да побеждават бедността и да даряват надежда.

Снимка: btvnovinite.bg

Както в региона, така и в цялата страна, има много хора, които се нуждаят от помощ. В центъра за мобилна и стационарна грижа към "Каритас" – Бургас помагат на над 80 души в нужда . Сред тях и  70-годишната Станка. "Идвам да се къпя, нямам баня, не мога да стоя мръсна", казва Станка Миткова.

В делата на "Каритас" се включва и отец Шлахцях от монашеската общност на "Светците Възкресенци". Напуснал родната Полша, за да помага у нас.

И всички тях ги обединява едно – милосърдието към ближния. Независимо от религията, от националността или от социалния статус. Нужно е само да имаш голямо сърце, за да дадеш на друго сърце – усмивка, надежда, вяра и светлина.