Всеки като дете е чел за онези воини в доспехи, които са се борили за сърцето на някоя принцеса, влизали са в битки, за да го спечелят или са участвали в походи и големи битки, за да завладеят някое кралство. 

Символ на мъжество и чест, традицията оживява в исторически филми или на специално организирани турнири. 

За да се поддържа традицията и в наши дни, има хора, които професионално се занимават с това. В малкото градче Калтенберг до замъка на най-младия принц на Бавария Хайнрих Вителсбах Принц Фон Байерн, ежегодно се организира три седмици поред красив спектакъл, който ни връща към онези сурови времена.  

Снимка: Ладислав Цветков

Във фамилията на Хайнрих Вителсбах Принц Фон Байерн, която датира от 800 години, е имало истински рицари, а по негови думи поддържането на традицията е за да се покаже чест и доблест от онези времена, които днес често пъти ни липсват.  

Представлението е забележително и това се потвърждава от присъствието на 8-10 хиляди зрители, които, завладени от показваното, се вълнуват като деца. Чуват се неспирни аплодисменти към добрия рицар и възгласи на неодобрение към този, олицетворяващ безчестие и лоши намерения.

Снимка: Ладислав Цветков

Организацията е с германско качество, допълнено с възхитителни изпълнения на забележителни коне от трупата на световно известния френски мениджър Марио Лураски. Като добавим и прекрасната Клеменс Февре в ролята ѝ на принцеса, картината е запомняща се.

Снимка: Ладислав Цветков

Бира, печено месо и всякакви вкусотии не липсват в изграденото до манежа градче по образец от миналото. Ако искате да притежавате нещо от рицарските доспехи или дори цял комплект, няма проблем. На място се предлага всичко.

Благородниците от рода Баерн са 800-годишна династия, които не са официално представени конституционно, но наследствените им замъци са тяхна собственост и те ги стопанисват.

Вижте и видеото:

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!