Предизборната кампания продължава, а с нея продължаваме да се срещаме с кандидат-депутати без ратовръзка. Виждаме хората, които се борят за нашия вот през техните професии и каузи.

В димитровградското село Брод са най-ранните детски спомени на Валентин Тончев от Алианс за права и свободи.

„Зад мен е моята родна къща, в която моята 90-годишна баба все още живее. Това населено място го помня още от ранна детска възраст, когато беше изпълнено с хора. Селото беше много живо. Имаше много деца. Една от моите каузи днес е наистина да възродим живота в българските села. Да накараме младите семейства да се върнат по тях, защото имаме природни дадености, с които много малко държави по света могат да се гордеят. През моя професионален път съм посещавал доста европейски държави и знам селата там как кипят от живот. Иска ми се и българските села да станат като европейските“, казва Тончев.

Той ни води до детската градина в селото.

 

„Има някаква вероятност да е частна собственост вече, но ще се грижим подобаващо за имуществото вътре. Това е детската градина на селото, доста е голяма и мащабна. Беше пълна с деца, с прекрасна архитектура. За съжаление днес изглежда по този начин. Това не е единична гледка в България. В повечето малки населени места гледката е такава. Помня, че тук прекарах един кратък период. Може би 88-89-та година. Спомените ми винаги са били хубави и позитивни. Наистина беше едно прекрасно място. Като развалина, която до голяма степен олицетворява прехода в България“, разказа Валентин Тончев.

Снимка: bTV

Той си спомни как е учил в Страсбург.

„В университета в Стграсбург учих социология и икономика, в последствие международни отношения. Като всеки студент пробвахме късмета си в хотелиерството и ресторантьорството, което се оказа една много добра школовка. А в България съм работил основно в Атлантическия клуб. В последствие в делегацията на ДПС в Европейския парламент. Международната среда е такава, че тя се променя всеки ден. Пътуванията ми в конфликтните региони ми показва, че от войната по-лошо няма. Мирът е без алтернатива и на всяко военнодействие трябва да се сложи край час по скоро“, каза още кандидатът за депутат от АПС.

Той разказа и къде са се забавлявали някога с приятели.

Снимка: bTV

„По тези географски ширини няма море, няма планина. Общо взето най-забавната част беше около реката. Виждаме, че и днес има доста рибари. И все още има комари. Ухапа ме един комар. Красиво място, красив спомен от детството. И двете са валидни. От години настояваме за чиста природа, чиста храна, чист въздух, чиста вода. И виждаме ги, че в България и най-вече област Хасково те съществуват и тук младите хора могат да се развиват. След 7 поредни парламентарни избори всеки, който говори за национални приоритети, за членството на България в Еврозоната, Шенген, за Плана за възстановяване и устойчивост - ще пренебрегне голямата цел, а голямата цел е да запазим демокрацията и държавността в страната“, обясни Тончев.