"Най-богатият човек на планетата Илон Мъск пристигна у нас, за да види отблизо красотата на Белоградчишките скали, която го впечатли по снимка преди 5 месеца." Така би могла да изглежда една от водещите новини на 23 април 2023 г. Това всъщност е датата, на която от името на “Спейс Екс” е направена резервация в известен местен ресторант. 

Ексцентричният милиардер вече има официални покани от българския министър на туризма Илин Димитров и председателят на общинския съвет в Белоградчик Боян Иванов. 

И докато това все още е най-коментираната тема – повече с ирония и по-малко с надежда, хората продължават да живеят така, както и сега. Повечето от тях живеят бедно, особено в същото онова село Стакевци с вече много по-популярен ресторант.  

Село като село – с малко животинки и още по-малко хора.

“Има говеда, има козички, магаренце, коне има, овчички има, всичко! И животинки дребни“, каза Верка Табакова, жител на селото. 

Местните не се вълнуват особено от „големите“ новини покрай „големите“ хора. Други са им дертовете.

„С 400 лева можеш ли да изкараш ти месеца? И да си купиш дърва? Селото е мизерно, няма работа. Значи, да дойде Мъск и да види колко е пропаднало селото. Пътят ни пропада, колите ни се чупят. Имаме ли пари да ги правим? Хем е пътят стеснен, хем няма хора по програмата да изчистят улиците навсякъде. Ние сме обрасли като в джунгла“, разказа Василка, жител на Стакевци. 

„Има какво да се види. Включително и това, че пътят не е направен. Факт е, че една реклама в полза на туризма никак не е малка“, каза Цветко Цветков.

Шегите по темата в селото се сипят малко на килограми и много повече в литри.

Хората се шегуват: "Ти у вас – на ракийка, а аз у нас ще го накарам да ми помогне да ушием гоблена", "Стакевската сливова е легендарна, Илон Мъск едва ли е опитвал". 

Повече гледайте във видеото.