През 2022 г., за разлика от предходни години, цените на горивата не се увеличиха в отпускарския период, а се задържаха на нивата от юли. Това беше и прогнозата на Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Цените се определят предимно от международните пазари, а от две седмици те се понижават. Дали това ще се усети от българските потребители?

„Ще си позволя да припомня една ситуация от април, май и юни, когато при адско покачване на цените на международните пазари и нужда да увеличим цените на колонките, имаше държавно-политическа намеса, която задържа цените за потребителя. Както знаем от законите във физиката, когато има въздействие в една посока, рано или късно се появява равно по сила и обратно по посока на друго действие. Затова и не виждаме толкова бързо и уверено понижение на цените“, обяви Терзиев.

По думите му пазарът има нужда да се саморегулира.

„Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, колкото по-малко въздействат, колкото той е по-спокоен, толкова потребителят е по-доволен и икономиката страда по-малко“, коментира представителят на Българската петролна и газова асоциация.

Гледайте повече във видеото!