Вчера беше един от най-хубавите ни празници – 24 май. По традиция във Ватикана гостува българска делегация, която тази година бе водена от председателя на Народното събрание.

Как се развиваха отношенията между България и Ватикана през последните десетилетия и какво направи възможно за първи път преди 17 години у нас да дойде главата на Римокатолическата църква – папа Йоан Павел Втори?

През 90-те години България отново устанoвява официално дипломатически отношенията с Ватикана. По това време те са нестабилни заради обвиненията за българската следа в нападението срещу папа Йоан Павел Втори. 

„Първата покана, която ми е известно да бъде отправена към папата да дойде в България е до колкото ми е известно от президента Желев, което става в началото на 90-те години. След това може да има и други покани, но тази е, която аз добре познавам и която препоръчах, беше на Атлантическия клуб през ноември 1994 г., когато една впечатляваща българска делегация получи частна аудиенция при Папа Йоан Павел Втори. В нашата делегация бяха Точно Жечев, Светлин Русев, Йордан Радичков и Христо Стоичков”, спомня си президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Целта – да бъде призната невинността на България в атентата срещу Папа Йоан Павел Втори през май 1981 г.
„Тогава секретарят на папата ме покани в една малка стаичка на 4 очи  и ми каза, вижте какво г-н Паси, папата знае за какво сте тук. Папата знае, че България е невинна и знае, че иска  да чуете това, но той няма да Ви го каже това. Той ще ви го каже, когато дойде в България. А очевидно желанието на папата беше да се получи много по-голяма гласност, а от друга страна той искаше истински да посети България. България беше в сърцето му”, спомня си още Паси.

Преговорите по предстоящото посещение на папа Йоан Павел Втори продължават 8 години, а настроенията по посрещането му в България са противоречиви, както от страна на църквата,  така и на официалната власт по онова време, и на част от населението.

Посрещането му в България е свързано със сериозна организация и строги мерки за сигурност.

Папа Йоан Павел втори стъпва на българска земя на 23 май 2002 г.

Ключов момент от посещението на папа Йоан Павел Втори е официалната среща с  президента Георги Първанов, където папата изразява доверието си към българския народ и българската държава.

Между 23 и 26 май освен с тогавашния държавен глава на България Георги Първанов папа Йоан Павел Втори се среща и с патриарх Максим, както и със Симеон Сакскобургготски – тогава  министър-председател на страната. Срещата със Сакскобурготски и семейството му се провежда в Рилския манастир, където лежи и сърцето на Цар Борис III.

Визитата у нас е свързана и с няколко нови искания.
Програмата на посещението му включва срещи и с всички религиозни общности в страната ни и завършва с церемония по изпращането му в Пловдив. Като символ на новите взаимоотношения между България и Ватикана след посещението на Папа Йоан Павел Втори остават географски обект на негово име на българския о-в Ливингстън и паметник в центъра на София.