Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща, за да обсъди бума от маймунска шарка в Европа. Една от най-засегнатите страни е Великобритания.

Само вчера потвърдените случаи на Острова се увеличиха с 11 и вече са общо 20. Вирусът е засечен в 7 други държави, извън Централна и Западна Африка, където обичайно се среща заразата.

При първия случай, появил се преди около 2 седмици, британските здравни власти успяха лесно да проследят източника на заразата. Пациентът очевидно се беше заразил при пътуване в Нигерия.

Проследяването на следващите случаи обаче се оказва много по- трудно. Засегнатите пациенти не са пътували преди това до Африка и не са били в контакт с други регистрирани болни. Това навежда специалистите на предположението за разпространение по полов път.

„Маймунската шарка е вирусна инфекция, а източникът са малки бозайници, обикновено гризачи в горите на Западна Африка и Централна Африка. Хората се заразяват, ако по някакъв начин влязат в контакт с тези животни. След това инфекцията  може да се разпространи от човек на човек. Това, което обикновено виждаме, е, че може един или двама души да се заразят и след това вирусът умира, защото не е много заразен сред човешката популация“, коментира проф. Джими Уитуърт, професор по международно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Заболяването обикновено започва с треска и главоболи, хората чувстват силна умора. След това избива обрив – големи мехури. Именно този обрив е заразен. Разпространява се чрез близък контакт или докосване на кожата,  или чрез контакт със спално бельо и различни предмети. При много близък контакт може да се разпространи и при кашляне.

„Доста тревожен от гледна точка на общественото здравеопазване е и е нещо, което трябва наистина бързо да овладеем. Но няма нужда от паника. Маймунската шарка няма да причини епидемия, каквато причини коронавирусът“, смята проф. Уитуърт.