В поредицата  на Поли Гергушева, посветена на детското здраве и образование, тази събота ви показваме с какво се хранят децата в детските градини и ясли. Доколко здравословно и разнообразно е менюто, което се предлага. Правим и сравнение с една от най-развитите държави в Европа – Германия, с помощта на кореспондента ни Натали Пашева.

Преди няколко седмици Кристина Касабова взима детето си от градина. Една от госпожите подава в ръката ѝ следобедната закуска на детето – оказва се пакетиран кроасан.

„След като сезирах компетентните органи проведох разговор с директорката, тя ме е уверила, че това се е случило инцидентно и еднократно. Да ви кажа нямам доверие, защото това не е първи случай, не само в тази детска градина. За мен е важно това, което е разписано, да се спазва и да не се позволяват забранени храни, т.е. това е храна в опаковка, която е в разрез с наредбите“, казва Касабова.

В кухнята на 90-та детска градина в столичния кв. „Надежда“ се готви за 318 деца. Тук да попадне пакетирана храна е невъзможно, казва директорката. Екип от трима души решават какво да е седмичното меню на децата. Продуктите се поръчват, а храната се приготвя всеки ден. Рецептите са от националния рецептурник, в който са описани грамажи, калории и енергийна стойност за децата според възрастта им.

„Когато се изготвя менюто, винаги основно, водещо е изискването за спазване на един енергиен баланс – да има храни от различните видове – бобови, картофи, месо, зеленчуци, плодове, варива –всичките тези изисквания за разнообразно хранене трябва да бъдат включени“, обяснява директорката на градината Катя Йорданова.

В този ден децата от 90-та детска градина закусиха филия с масло и сирене, настърган морков и билков чай. Обядът е супа от карфиол и броколи. Основното – пиле с ориз, а десертът – плод. Следобедната закуска – жито с мляко.

Според Екатерина Йосифова от фондация „За храната“ децата се хранят предимно с тестени изделия и твърде малко зеленчуци и това води до затлъстяването сред децата и влошава здравното им състояние.
Решихме да сравним начина на хранене на най-малките в България с тези в Германия.

Освен на детска градина най-малките до три годишна възраст в Германия могат да бъдат поверени на грижите на педагог, който поема по няколко деца или на сдружение от педагози, които също се грижат за малка група. Изборът на храна е абсолютно свободен. Педагозите решават например дали в менюто изобщо да има месо.

В Германия всяка детска градина решава  дали храната да бъде сготвена на място или да бъде доставена с кетъринг. Основна разлика е, че в повечето градини родителите сами приготвят закуската на децата си.

В Германия няма въведен официален рецептурник. Има организации, които дават препоръки за здравословното хранене на децата и те имат публикувани рецептурници, но детските градини не се задължават да ги следват.

В един от тях се препоръчват пет пъти седмично житни културни или картофи, 5 пъти седмично зеленчуци, най-малко 2 пъти седмично плодове,  най-малко два пъти седмично децата да консумират мляко или млечни продукти, 1 път седмично риба и 1 път седмично месо или вурст.

През 2020 г. над 5 % от децата на възраст под пет години в света са били с наднормено тегло. Българските деца продължават да са на 5-то място по затлъстяване в Европа. А децата в Германия изобщо не влизат в тази класация.