От вчера репортерът на bTV Митьо Маринов отразява честванията по случай 151 години от рождението на един от най-обичаните и уважавани български революционери Гоце Делчев.

Македонското правителство отклони поканата на българското официалните лица от двете държави да отдадат почит заедно. Македонските власти не позволиха и на десетки българи да влязат на тяхна територия.

Те бяха върнати на граничните пунктове с документ за отказ, в който пише, че представляват "опасност за обществения ред, националната сигурност, общественото здраве и международните отношения на Република Северна Македония".

Водещият на bTV Новините Иван Георгиев също не беше допуснат да влезе в съседката ни.

За разлика от вчера, когато на всеки ъгъл в Скопие имаше полиция, то днес единствената полиция е в района на църквата „Свети Спас“, където се намира гробът на Гоце Делчев. Вчера на него бяха положени цветя и от македонската, и от българската делегация.

Може би мерките ще се засилят по-късно днес. Вчера не се стигна до сблъсъци и провокации. Вчера от Северна Македония заявиха, че е имало срив в системата заради спиране на ток и не са можели да обработват данните и да пускат граждани от България.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, след като поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, че България дарява три генератора на ГКПП-та със Северна Македония, за да не се стига повече до подобни инциденти.

По последна информация трима българи са задържани, глобени са с триста евро и имат забрана да влизат в Северна Македония в срок от три години.