Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е много често срещано и опасно състояние. То увеличава риска от увреждане на жизненоважни органи и дори може да доведе до миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност или загуба на зрението.

Факторите за повишено кръвно налягане са напредване на възрастта, прекомерна употреба на алкохол, липса на физическа активност, стрес, лошо хранене, затлъстяване и завишен прием на сол.

Високото кръвно налягане също се свързва с диабет, наличие на определени заболявания и фактори на наследствеността.

Първите признаци за наличие на хипертония често са неспецифични и се развиват коварно. Ако все пак са налице някои от следните предупредителни знаци, има вероятност да страдате от високо кръвно налягане:

  • Трудно заспиване, неспокоен сън;
  • Лека раздразнителност и вътрешно безпокойство;
  • Проблеми с ушите (шум в ушите);

Ако се появи силно главоболие или замаяност след психологически или физически стрес, това също може да е индикация за хипертония.

При жените около 50 години симптомите на високо кръвно налягане могат да изглеждат подобни на симптомите на менопаузата (горещи вълни, замайване, колебания в настроението).

Симптоми като задух, болка и/или стягане в гърдите по време на натоварване могат да бъдат свързани със сърдечно-съдово заболяване, което да се е развило в резултат на хипертония. Аритмията също може да бъде причинена от хипертония.

Медицинските специалисти препоръчват промени в начина на живот като подобряване на храненето, физическата активност и намаляване на стреса.

Вижте във видеото съветите на кардиолога проф. Сотир Марчев как правилно да измервате кръвното налягане!