Възможно ли е хора с увреждания на краката или ръцете да карат отново кола? Отговорът е "да". Това се случва с помощта на майстор от Стара Загора, който преустройва автомобилите им.

63-годишният Кирил Николов се придвижва с помощта на патерици от 36 години. През 1984 г. той се подлага на спешна сърдечна операция, която води със себе си тежки и необратими усложнения.

"Изпаднах в кома две седмици, след което излязох и усетих, че краката не ги чувствам. Тогава установих, че имам парапареза", разказва Кирил Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Това преобръща живота му, защото вече няма как да прави това, с което изкарвал прехраната си – шофьор в градския транспорт.

Само преди един месец обаче надеждата му за пълноценен живот оживява, защото отново може да кара кола. Всичко започнало през август миналата година с новината, че социалното министерство отпуска средства на хора с увреждания да адаптират колата си към своите лични нужди.

Кирил кандидатства, а министерството му отпуска средства. Трудното дошло с откриването на майстор, който да се заеме с тежката задача. 

За да използва автомобила си, Кирил обикаля България четири месеца и стига до малка работилница в Стара Загора. Именно там се намира единственият лицензиран майстор у нас, който преустройва автомобили за хора с увреждания.  

Снимка: btvnovinite.bg

Преди повече от 30 години Стефан Тенев завършил няколко специалности – техник по автотранспортна техника и по ортопедична техника. Дълги години бил преподавател по специалностите, но в един момент решил, че ще бъде полезен на хората по съвсем различен начин. 

Оттогава до ден днешен Стефан е преустроил колите на няколко стотин хора с увреждания.

„При мен няма религия, няма етнос, няма мъж, няма жена. Аз се възхищавам на тези хора“, казва Стефан Тенев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той успява да направи колата на Кирил само за един ден. Най-важното за майстор Тенев е да изпипа автомобила до последния милиметър. Всичко се прави със специални инструменти.

Подобно преустройство на автомобил струва около 1200 лева. Толкова получил и Кирил от социалното министерство по национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта на програмата е да се даде възможност на хората с дефицит на горни или долни крайници да кандидатства за достъпност или за лична мобилност, да имат възможност да се адаптират за по-лесно“, обясни Симона Самарджиева, главен експерт във Фонд "Социална закрила".

Очаква се най-късно напролет да стартира и тазгодишната програмата за кандидати.