Броят на децата, настанени в институции у нас, е спаднал от близо 7500 на над 200 към края на миналата година. Социалните услуги за деца и семейства са се увеличили почти три пъти. Положителни тенденции се наблюдават в целия регион.

Всичко това става и благодарение на съвместната работа на УНИЦЕФ с партньорите им, сред които е и bTV.

Една приемна майка е решила да стане такава, вдъхновена от предаването „Великолепната шесторка” по bTV преди повече от 10 години. Мисията на шоуто, което тогава се реализира в партньорство с УНИЦЕФ, е била именно в подкрепа на приемната грижа.

Петя взима решение да стане приемен родител през 2010 г., след като гледа предаване по телевизията за Дома в Шумен - част от кампания на УНИЦЕФ за затваряне на домове за деца.

„Спомням си като започна „Шесторката“ дадоха първо Дома отвън - една сграда, нормално направена, но зад стените никой не знаеше какво се случва. Влязох зад тези бетонови стени. Там имаше деца, излежаващи присъда, за която не са виновни. Те бяха затворници. Всяко дете беше вързано, защото тези деца бяха вече в такава възраст - да се изправят и за да не падат, бяха връзвани деца“, разказва Петя.

От 2005 г. УНИЦЕФ работи за това системата за грижа за децата в България да е ориентирана към превенция на настаняването на децата в институции в подкрепа на семействата и развитие на алтернативна грижа и услуги, за да могат всички деца да имат щастливо детство.

Децата, живеещи в големи институции, често се сблъскват с по-високо третиране, но също и емоционално пренебрегване. България постигна значителен напредък с реформата на системата за грижа за деца с подкрепата на УНИЦЕФ.

Вижте още във видеото.