На първа линия на военна мисия и на първа линия в борбата с коронавируса - там е 28-годишната д-р Адриана Камбурова.

Тя е усмихната, шарена, интересува се от изкуство и обича природата. Днес д-р Адриана Камбурова е на първа линия в борбата с новата зараза в България от инфекциозната клиника във ВМА, въпреки че нейната специалност е ревматологията.

„Изобщо не ти остава време да мислиш колко може би би било страшно да се заразиш, приемаме нещата, пазим се и това е. Страхът изчезва, тези мисли изчезват, когато работим“, споделя д-р Камбурова.

Адриана е само на 28, а вече е старши лейтенант и през 2019 г. е била на първата си военна мисия.

„Миналата година бях лекар на Мисията ни в Мали. Тя се проведе в продължение на 4 месеца, бях началник на медицинския екип“, казва лекарката.

Там тя трябва да се грижи за здравето на военослужещите и да се справя с различни инфекции, вируси като маларията, а някои от тях и характерни само за това място.

„Човек, когато е инфекциозно болен, психиката му е изключително важна за възстановителния му процес. И ако той е паниран и силно притеснен, от това, което му казваме, трудно би осъзнал и трудно би бил кооперативен за лечението. Трябва да сме и малко психолози“, смята д-р Камбурова.

Същото вижда и днес в болницата. Казва, че всеки пациент по различен начин приема новината, че е заразен с COVID-19. А извънредните часове труд, изобщо не я плашат.

„И ние малко се притесняваме, защото хората на среща реагират съвсем различно. Някои леко неглижират, други много се притесняват. Когато повечето пациенти са си тръгнали, поне малко по-спокойни от кабинета, когато сме ги прегледали, това е положително“, казва Адриана.

Всъщност все повече жени избират като нея да станат военен лекар.

Освен на мисията в Мали, Адриана е била за 4 месеца на лидерски курс за офицери-военни медици във Форт Сам Хюстън в Тексас, както и на обучение за оказване на първа помощ на бойното поле в Рамщайн, Германия.
И на фронта в Мали, и на първата линия в инфекциозното Адриана вярва, че основните качества, които й помагат да се справи са всеотдайност, спокойствие, добра организация и човечност.

Когато всичко свърши не е сигурна дали иска да тръгне отново на мисия, но като всеки един човек, освен за професионален успех, мечтае и за семейство.