Продължаваме да Ви показваме съвети на специалисти как да влезем бързо във форма след двата месеца, прекарани предимно вкъщи.

Вижте сега съветите на дипломирания биолог и специалист по хранителни и тренировъчни програми Белчо Христов от Варна. Той е работил е в редица професионални спортни клубове, както и индивидуално с елитни атлети.

"Трябва да започнем с това да си дадем ясна представа какви са последствията от карантината на кратко. Това са забавена обмяна на веществата, понижен кръвоток в организма и оттам лоша форма, лош тонус и лошо уелнес състояние", съветва специалистът. 

Христов е категоричен, че гладуване плюс истерични тренировки не само, че няма да доведе до добра форма, а ще има точно обратен ефект.

"Храната трябва да бъде балансирана. Всички нейни компоненти, протеините, мазнините и въглехидратите, трябва да се съдържат в ежедневното меню на спортуващия. Гладът, тялото, нашият собствен организъм, ще го тълкува буквално като глад и ще започне да забавя своята обмяна и ще започнем да трупаме всъщност килограми, каквито неизбежно сме натрупали по време на залежаване, по-различното състояние, в което изведнъж всички влязохме", обяснява Христов.

Всеки организъм има индивидуална нужда от определен брой калории на ден. Те трябва да се сметнат правилно, да се уплътнят с добра храна и тогава да се пристъпи към тренировките.

Началните тренировки, след дълга пауза от физически натоварвания, не трябва да надхвърлят 40-45 минути като времетраене. Желателно е също да не бъдат повече от 3-4 пъти седмично.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!