Докато пазим физическото си здраве по време на пандемия, страда и психиката ни. Стресът се увеличава с всеки изминал ден и вероятно повечето от нас вече го усещат.

Как да се справим с тревожността в условия на криза се зае да разбере Институтът за изследване на населението и човека при Българска академия на науките.

Снимка: btvnovinite.bg

Изследването се базира на въпросник, който проучва различни точки и реакциите при стреса при отделните хора. 1340 души са участвали в допитването.

За „Тази неделя“ първите резултати представи проф. Антоанета Христова. Тя обясни, че данните сочат към това хората да са здраво стъпили на земята що се отнася до тяхното отношение за това как преценяват риска да се заразят с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът заяви, че най-много хора се намират в средата на кривата – т.е са спокойни и допускат, че може да се заразят, но може и да избегнат заболяването.

Наблюдава се ръст в частта от запитаните, които смятат, че вероятността да се заразят е по-голяма. По думите на Христова това е рационален отговор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Допускането на това да бъдем заразени с COVID-19 показва, че хората са готови да спазват ограничителните мерки“, изтъкна тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Изследването показва, че нивото на тревожност у хората отново се съсредоточава в средата. Христова обясни, че това е също нормален резултат.

Експертът отбеляза, че в периода на извънредното положение психиката е мобилизирана за това да се справи с промяната на стереотипите и заплахата.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея е важно да се повтори изледването, тъй като мобилизацията ще падне.

„Говоренето, терапията, съветите трябва да носят перспектива, за да може да имаме сили да поемем продължаването на процеса“, подчерта тя.

Според проучването икономическата ситуация след кризата носи повече стрес отколкото самият коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

Изследвани са и нивата на стрес в зависимост от режима на работа. Те показват, че хората са най-спокойни когато се намират в нормалната работна среда и по-стресирани при работа у дома (хоум офис).

Нивото на оптимизъм също е включено в проучването. То е сравнително по-високо при жените, отколкото при мъжете. По думите на проф. Христова оптимизмът помага да се справим със стреса.

Вижте цялото интервю на проф. Христова във видеото!