Аруба – наричан щастливия остров. Местните владеят по 4 езика, обичат плажния тенис и започват с коктейлите от изгрев слънце. На карибския остров живеят над 90 различни националности, а 65 % от растенията там се използват като билки. Известни са и с производство на продукти с алое вера.

„Преди 3 години видях една снимка в интернет на един плаж с фламингота и ми стана много любопитно къде се намира и се оказа, че е в Аруба и аз се влюбих тотално в мястото и си казах, аз просто трябва да дойда“, споделя Антоанета Танчовска.

Желанието на 22-годишната пловдивчанка се сбъдва. Вече 4 месеца Антоана е на маркетинг стаж на острова.

„Опитах във всички „Фейсбук“ групи да търся българи и до скоро мислех, че съм една единствена, но всъщност преди два дни разбрах, че има човек, който живее тук и се е установил преди много години и вече си е купил къща. Но няма туристи от България, тъй като е доста далеч и няма директен полет. Повечето туристи тук на острова са или от Канада, или от Холандия, тъй като островът е част от Холандия и един от основните езици е холандски, та доста от туристите идват оттам“, казва Антоанета.

Тя споделя, че обстановката на острова е оптимистична и всяка седмица туристите се увеличават.

„Някак си този остров е имунизиран от коронавирус, макар че преди месец беше малко така обтегната обстановката, тъй като имаше около 200 случаи на ден, което е много, но сега спаднаха до 7-10 на ден и за мое учудване доста бързо направиха имунизациите и повече от 2/3 от острова е имунизиран. Самите регулации в момента са вечерен час и маски в магазините, но иначе животът продължава да ври и кипи. Вчера звънях на едно заведение и казаха: Пълни сме до края на юли месец. Значи много повече хора започват да идват и някои смятат, че тъй като е пандемия - си мислят, че ще е много по-свободно, но много хора си го мислят това и пак се пълни островът с туристи накрая, но все повече и повече хора си позволяват да пътуват. Правят си PCR тестове и не ги е страх, че могат да бъдат заразени“, обясни Антоанета.

За местните това са много добри новини, защото за тях туризмът е основният източник на доходи.

„Храната е доста екзотична и опитах супа от игуана. И много ми хареса и опитах скорпион, той беше в шот и просто се изяжда целият скорпион и това никога няма да го забравя, защото стигнах до болница и една кошмарна седмица. Тук е съвкупност от няколко държави. Много интересно за Аруба е, че те се чудят за щяло и нещяло да имат празник и да почиват“, казва още 22-годишната жена.

Аруба не е добре познава дестинация за българите  - почивката до щастливия остров е скъпа, а полетите продължителни и редки. На близо 17 000 километра българинът Панчо Благоев описва едно от най-предпочитаните екзотични места за почивка – Тайланд. Годишно кралството е посещавано от над 16 милиона туристи. Но не и през последната година и половина. 

„Жалко за тези хора, които се прехранват от това, защото туристическият продукт дава около 20% от брутния продукт на Тайланд и пряко са ангажирани около 4 милиона души, а не пряко около 10 милиона. Всички тези хора вече втора година са без работа и никак не е розово бъдещето, макар че те овладяха вируса с цената на затваряне на едни толкова ключови въпроси в икономиката като туризма“, обясни Панчо Благоев.

В Тайланд има близо 70 милиона жители и въпреки дисциплината и адекватните мерки срещу COVID-19, ваксинационният процес в страната протича по-бавно.

Всъщност правителството има договори с “АстраЗенека” и с китайската ваксина “Синовак”, които ще се произвеждат в най-големия фармацевтичен завод в Тайланд, сега на първо време са внесли ваксината “Синовак”. Ваксинирани са около милион и петстотин души от около 70 милиона. В момента най-големите страхове са точно от индийския вирус, защото тук има голямо преселение, емигрантска общност от индийци, знаете това е Индо-Китай. Затова преди да настъпи сериозно вирусът, преди да направят нещо като локдаун, но да приложат ограничения в много сфери в живота, те забраниха на хора от Индия да пристигат в Тайланд и на такива от африкански страни. Не мога да бъда компетентен. Това, което аз съм чувал е, че е доста по-заразен“, казва още Благоев.

Затова и българинът се чувствал спокоен и сигурен в Тайланд, където е женен. Забелязва, че няма много български туристи и смята, че до края на годината няма да види много наши сънародници там.

Тайланд все още има наистина драконовски мерки по отношение на хората, които пристигат отвън. Самото правителство обяви в специална заповед кои ваксини ще бъдат признавани в Тайланд. Туристите, които имат съответните ваксини, имат право да пристигнат в Тайланд, без да се подлагат на карантина или на съкратена карантина.

Според разказа на нашия сънародник Тайланд се готви за частично отваряне през октомври за хората, които имат пълна ваксинация, а от първи януари планът на властите е да бъде напълно възстановен нормалния ритъм на живот.