България днес и България в бъдещето са две теми, разказани чрез храната в чиниите на Мария Жекова, победител в последния сезона MasterChef, и нейния подгласник Мартин Банков.

Мария приготвя вита баница в тученица, щир и домашна козя извара. Формата ѝ на спирала е символ на съзиданието и пътя нагоре. Мария се вдъхновява от баба си, защото за нея тя е символът на родината. 

България в чинията на Мартин е с минималистично ястие, защото според него чарът на страната ни е в малкия размер, където обаче e събрано богатство от култура, храни, хора, идеали и езици. Ястието си приготвя от див шаран, свинско кюфте и заек. Според него вкусът на България е "тюрлю говеч". 

"Много сме богати на вкусове. Всеки край на България има различни вкусове, различна кулинария и традиции, а и като темперамент сме различни и това ни е чарът" - е мнението на Мария. 

Според нея може още повече да се задълбочи в изучаването и експериментирането с храните в българската кулинария.

Мария е избрала да живее в малко родопско село и обяснява избора си така: "Това ме зарежда. Винаги можем да бъдем навсякъде другаде. Но гмуркайки се в нашето си, откривам неща, които ни липсват."

Мартин споделя, че би иска синът му да расте в България, която е "по-различна от сегашната". А самият той е оптимист за бъдещето на страната ни.