Вече има ефектът от COVID кризата на пазара на имотите по морето – в Поморие българи изкупиха ваканционните апартаменти в т. нар. „Малката Русия“. Руският квартал в Поморие вече е само спомен.

Преди 2-3 години в този квартал се чуваше предимно руска реч, цели семейства прекарваха в Поморие с месеци, работеха дистанционно, имаше дори руско училище.

Забраната да пътуват заради COVID ограниченията и невъзможността да ползват ваканционните си имоти принуди голяма част от тях да ги продадат.

Истински бум в продажбите са отчели агенциите миналото лято в третия по големина град на Черноморието – след Варна и Бургас.

„Т. нар. руски квартал вече може да се каже, че не е руски, защото през последните три години много руснаци си разпродадоха имотите и те са купени всички от българи. Така че вече не може да се каже руски квартал и призрачен квартал, българите си идват по всяко време в имотите и си ги ползват“, казва Христина Мандаджиева, управител на агенция за недвижими имоти.

Причините са пандемията и предпочитанието на българина вместо да държи парите си в банка да ги инвестира в имот, анализират брокери.  

Освен на жилищни имоти, миналата година брокерите са отчели и много продажби на земеделски земи в района на Поморие, не с цел обработка, а отново за инвестиция.

До дни строителната фирма започва изграждането на 26-тата си сграда в квартала, на един от последните свободни парцели.
 
„Много от цените на строителните материали са се увеличили. Това води до оскъпяване на самото строителство, т.е. тези, които искат да купят апартамент, ще трябва да платят по-висока цена от това, което е било през миналата и по-миналата година”, уточнява Теодоси Гуджуков, строителен предприемач. Крайната цена е по-висока с 30%-35%.

Сред купувачите има и руснаци, но с немско гражданство, които търсят луксозен имот за летен дом. 

Наблюдава се и още една тенденция край морето – ирландците масово разпродават имотите си във ваканционни комплекси заради натрупана такса поддръжка по време на COVID кризата.