Най-четената българска медия зад граница – издаваният в Чикаго вестник BG Voice („БГ Войс“), отбелязва 10-годишен юбилей.

„Нищо не ни е правило по-горди от успехите на нашите сънародници зад граница. Думата, която определя българската общност в САЩ, е растеж. Има стабилни бизнеси на наши сънародници. В Чикаго има 12-13 български училища. Близо 40 са българските училища в Америка. Едно от тях си закупи сграда за милион и половина долара. Това са огромни успехи. Това е феноменално“, казва издателят на „БГ Войс“ Ясен Дараков.

По неговите думи в Чикаго живеят около 120 000 българи.

„Преди 10 години имаше голям наплив на българи към САЩ и тогава ги интересуваше по-прагматична информация, свързана с необходимите документи за тяхното установяване в Америка, а сега се интересуват как да станат по-добри бизнесмени и как да развият и как да запазят българския си корен. За това свидетелстват и българските училища“, каза Дараков.

Българската общност зад Океана е по-различна от тази на нашите сънародници в Европа, които са близо до родината, а „тук хората идват с идеята, че ще останат до края на живота си и искат да запазят българското“, каза Дараков.

По повод своя юбилей „БГ Войс“ ще припомни най-интересните, значими и четени истории за последното десетилетие и ще срещне читателите си отново с успелите българи, герои на историите.

Кулминацията на празненствата ще е на 20 февруари, събота с концерта „БГ Войс“ на 10“ с участието на някои от най-големите звезди на българската сцена – Дийп Зоун, Дони и Нети, Графа, 100 кила, Камен Воденичаров, Точно Токмакчиев, Нели Петкова, Борис Солтарийски, Гъмзата и неговият брас бенд, Меди, Анелия и Галена. Концертът може да се гледа и слуша на платформата на „БГ Войс“.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!