Технологиите днес са движещата сила и във футболната индустрия. Най-добрите отбори в света използват от години иновациите, за да стават по-добри. Тази тенденция не подминава и нашата страна.

Близо две години екипът на Роман и Николай разработва иновативна система, базирана на изкуствен интелект, която да подобри уменията на футболистите и да помогне в работата на треньорите. Почти без човешка намеса, тя събира и обработва аналитични данни за футболното представяне на отбора.

Снимка: btvnovinite.bg


„Вече физическата форма на играчите е много изравнена, технически също са подготвени изключително много и единственото, което подлежи на развитие, като изключим таланта, е изкуственият интелект, ситуационни отигравания, как се движи отборът като отбор, не като индивидуалности. Което пък се подлага на сериозен статистически анализ и респективно всеки отбор има нужда да прави това нещо, за да има предимство пред съперника си”, обясни Роман.

Как помага новата им разработка на терен? 6 камери следят играта в двете половини на стадиона, а система разпознава по цветове и номера играчите. За целта те обличат специални потници.

Снимка: btvnovinite.bg


„Започва засичането и когато мачовете приключат, това видео отива на наш сървър, след което започва да се обработва, като информация и след известно време им се дава целият репорт. Даваме информация как се представя детето на периодична база и съответно кои са нещата, които то има нужда за допълнителна работа, за да ги развие”, уточни Николай.

Отборът от ДЮШ „Левски-Раковски” вече използва системата, макар и все още първичния ѝ вариант.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз най-вече следя динамиката в тренировъчния процес и се вижда, че този, който е най-динамичен и най-сериозен, е и човекът, който е водещ в мачовете. Като цяло гледам да ги коментирам и със самите деца тези детайли. Да ги видят и да се убедят, че в крайна сметка това не е наша треньорска прищявка, а техният труд се вижда от всякъде и всичко е строго профилирано.

Снимка: btvnovinite.bg

На много от децата гледаме да подобрим това - динамиката, реакцията. Начинът им на мислене, доста често е обоснован с това доказателство, което като им го предоставим в ръцете и виждат, че не е толкова просто и трябва да полагат усилия”, коментира треньорът Станислав Ангелов.

Системата, която разработват Роман и Николай е достъпна не само за елитни отбори, а и за полу-аматьорски дивизии, академии и дори аматьори. В момента тя е разработена за футбол 5:5, но предстои да пуснат и версията за професионален футбол – 11:11.  Според младите иноватори, на българския пазар има глад за подобни разработки.

Снимка: btvnovinite.bg


В бъдеше престои системата да бъде приложима не само във футбола, но и в други спортове, тъй като вярват, че  все повече, ще има нужда от автоматизираното събиране на данни и използването на видео не само в спорта, но и в други сфери на развитие.