24 май е бил най-важният празник за село Дивля, Пернишка област - първата образцова община на Царство България и някога важен културен и образователен център на страната.

През 30-те години в района имало 8 първоначални училища и селски университет, в който над 3000 души посещавали изнесени беседи. Днес в селото живеят по-малко от 100 души, но все будни българи.

Някога Дивля ухаела на цветя, спомня си 87-годишният Георги Милачков. Селото било образцова община - първата сред 12 в Царство България. Георги казва, че едвам се разминавали хората по улиците – повече от 3000.

Мъжете – с папионки и бумбета, всички образовани, с професии. А жените - сред най-дивните в цялата страна. 24-май бил най-важният празник за дивляни, защото селото някога се славело като средище на културата и образованието в околността. Почти нямало къща без висшист.

Бащата на Георги режисирал театрални постановки в селото, а майка му била учителка. Самият той получил добро образование като техничар, но съдбата му била отредена на музиката. Станал актьор в Музикалния театър в София. Обиколил България, а и целия свят с най-българските постановки.

Спомени за будно село има и Петър Миладинов. С тъга минава всеки път покрай някогашното си училище.

Всички смятали, че той ще стане художник, но по-късно Петър става инженер и то сред най-прочутите. Построява заводи, язовири и тецове из цялата страна.

С това да не изпраща селото в забвение се е заел бившият учител Георги Андреевски. През 90-те години, когато станал кмет на селото, улиците в селото нямали имена, но днес то е разделено по квартали. Дивля има 31 улици и 35 махали.

Именно там са и първите павирани улици у нас. Селото било вдъхновение цели 12 години и за Владимир Димитров-Майстора. Голяма част от картините му са рисувани именно там.

Хората в Дивня – днес по-малко от 100, се надяват, че историята на селото никога няма да остане изгубена във времето.

Вижте снимки от село Дивля на фотографа Евгений Милов в Ladyzone.bg.