Единственият изцяло запазен средновековен замък в България - крепостта "Баба Вида", се нуждае от спешна реставрация. Това е причина за включването й в дарителската кампания "Избери, за да помогнеш".

Изграждането на замъка започва през Х век върху една от кулите на римската крепост Бонония. Защитната му система включва две оградни стени, а външната е подсигурена с две бойни кули. С времето се превръща във важен отбранителен център на брега на река Дунав и главно укрепление в крайните северозападни земи през Второто българско царство.

Последният му владетел преди падането на България под османска власт е цар Иван Срацимир, който извършва мащабни подобрения. След превземането му османските турци покриват кулите и изграждат стрелкова тераса на второ ниво. Така замъкът се превръща в чисто военно укрепление.

Днес този единствен изцяло запазен средновековен замък у нас е крепост-музей и един от 100-те национални туристически обекта. Стопанисва го Регионалният исторически музей във Видин.

Снимка: btvnovinite.bg

Легенда разказва за наследница на могъщ видински владетел с името Вида, построила замъка и живяла в него до дълбоки старини. Хората го нарекли на нея – "Бабини Видини кули", или "Баба Вида".

Крепостта обаче спешно се нуждае от помощ на най-застрашените участъци. Последните частични реставрации по нея са правени в края на ХХ век. Замъкът има шанс за частична реставрация, след като попада в кампанията "Избери, за да помогнеш”. Досега от кампанията са събрани над 5000 лева. Има проект за цялостна реставрация, който е за около 6-7 милиона лева. Събирането на дарения продължава.