Ивета Чернева е работила рамо до рамо с американския президент Барак Обама, пише книги на военна тематика и издава учебник, по който се учи в Колумбийския университет в Ню Йорк. 

Преди да навърши 30 години, Ивета Чернева работи за пет агенции на ООН, в Американския конгрес, и за Оксфорд. Коментира теми и събития, свързани с международните отношения, политиката, сигурността и човешките права в „Евронюз”, „Ню Йорк Таймс”, „Уошингтън Екзаминър”, „Гардиън”. Автор е на четири книги и пише пета на тема „Тръмп, Турция и европейската сигурност”.

Живяла е в Калифорния, Вашингтон, Ню Йорк, Швеция, Холандия, Франция и Женева, като е учила в пет университета из целия свят. Във Вашингтон работи със сенатора по това време Барак Обама по законите за военната индустрия и основава първата програма срещу трафик на хора за военната индустрия. Владее 7 езика. Връща се в България преди година и твърди, че е щастлива тук.  

Според нея САЩ има повече проблеми със зачитането на човешките права от България.

Неин пост след мача България – Англия, след който бяхме наказани за расистки скандирания от страна на българските фонове по време на срещата, стана „Писмо на деня” на „Дейли експрес”.  Причината да напише това писмо е, че на бул. „Витоша” е била заобиколена от английски фенове, които са ѝ крещяли като на животно, защото е жена. „Не може да викаме на жените като на животни, а после да сме много покъртени как на цветнокожите им се вика по същия начин. Не може да ни дават акъл точно тези, които нарушават тези норми”, коментира Ивета Чернева.