В събота журналистически екип на bTV не беше допуснат да влезе в Северна Македония с мотива, че е "опасност за обществения ред, националната сигурност, общественото здраве и международните отношения на Република Северна Македония".

С подобен аргумент бяха върнати десетки други наши сънародници.

„Това продължи часове, защото пунктът при Гюешево остана затворен около 15 часа. Ние бяхме там около 11:30 часа. Абсолютно безпроблемно преминаваха тежкотоварни камиони в посока Северна Македония, пунктът работеше и в обратна посока. На практика това изобличава като лъжливо твърдението на местните власти, че е имало някакъв проблем със системата за отчитане на документи или не е имало ток на границата“, заяви водещият на bTV Новините Иван Георгиев.

Той добави, че е бил много изненадан от това, което се е случило на границата.

„Събитията от вчера са категорично срещу интересите на македонския народ и на Северна Македония. Дълбоко съм убеден, че тези събития са кулминация на един процес, започнало преди 20 дни с пребиването на Християн Пендиков в центъра на Охрид“, добави Иван Георгиев.

Той разказа за т.нар. „кървавият четвъртък“, който се е случил преди Северна Македония да бъде приета в НАТО.

„Огромна група хора влезе в Събранието в Скопие и бяха пребити много политици. В това число и тогавашният министър-председател Зоран Заев, както и лидерът на една от албанските партии Зиядин Села. Моето очакване беше, че официалните власти ще търсят път за помирение, това нещо не се случи“, заяви Иван Георгиев.

Това, което го е изненадало в реакцията на македонските власти вчера, е, че няма как реакцията им да бъде оправдана пред европейските ни партньори.

„Ако не са го разбрали до този момент, напрежението между Северна Македония вече не е с България, а то е между Северна Македония и всички 27 страни членки на ЕС“, каза Иван Георгиев.

Той допълни, че миналата година българската дипломация е постигнала огромен успех и той е да защити българското културно и историческо наследство на територията на съвременна Северна Македония чрез плеяда от документи – т.нар. „френско предложение“. Това е предложението на всички страни членки на ЕС.

„Оттук нататък Северна Македония ще трябва да извърви своят много труден път към общото европейско семейство и да научи много болезнени неща за себе си“, добави водещият на bTV Новините.