В Италия управляващите налагат нетрадиционни мерки за справяне със свръхтуризма - явлението, което завладя целия свят след рестрикциите по време на пандемията. 

Свръхтуризмът всяка година води до дълги опашки, чакане, объркване, трудности при намирането на паркинг, услуги, свободни ресторанти.

В много градове по света се надигнаха антитуристически настроения. Какво се случва в Италия?

Според проучването на анализаторите от Demoskopika Венеция, Милано, Флоренция и Рим са класическите жертви на свръхтуризма. За летния сезон това е Римини, но също така и по-неочаквани дестинации като Болцано, Ливорно, Тренто и Верона, които са най-застрашените провинциални дестинации.

Във Венеция например, при анализа на концентрацията на туристи на единица площ, резултатът е - над 14 000 туристи на квадратен километър.

Като буфер на тези проблеми управляващите в Италия се опитват да приложат някаква форма на ограничаване. Няколко примера - светофари, които предотвратяват задръствания за селфита и снимки на пейзажа. Тази мярка беше въведена в Лигурия по криволичещ маршрут, който предлага гледка, привличаща много туристи.


По инициатива на министъра на туризма Сантанке през лятото бяха разпространени проекти на указ, в които се правеше опит за промяна на туристическата такса, която предвиждаше увеличение до 25 евро на човек на ден, но това предизвика протест от страна на категорията на хотелиерите.

 

Понастоящем туристическият данък се прилага от малко над 1200 общини от общо 7900 в Италия, а размерът му, в зависимост от вида на настаняването, варира от минимум 1 до максимум 8 евро на нощувка в градовете на изкуството и тези с по-голямо туристическо богатство.

Налице е стремеж към евентуално преразглеждане на туристическия данък, така че от 2025 г. той да се прилага за всички общини на доброволна основа.

В Рим, кметът Роберто Гуалтиери обяви решението на общината да лимитира броя на посетителите на най-големият от прочутите фонтани в Рим, дело на архитектите Никола Салви и Джузепе Панини и незабравим декор на "La dolce vita".

Снимка: bTV

 

От следващата година Фонтана ди Треви ще бъде заобиколен от прозрачни панели и ще има подковообразна пътека във вътрешността на басейна, откъдето посетителите ще могат да се насладят на невиждана гледка.

Това, което туристите може би ще пропуснат, ще бъде хвърлянето на монетата. Вместо това ще има кошница, в която всеки ще може да остави монета и да намисли желание.

Снимка: bTV

От Кампидолио уточниха, че няма да бъде разрешена консумацията на напитки и храни в зоната около Фонтана - забрана вече е валидна за други монументи в историческия център на Вечния град.

Като мярка срещу ступванията на централни места подобни рестрикции бяха въведени във Венеция и Флоренция, а глобите за нарушителите достигат до 500 евро.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK