Преди 60-годишни е поставено началото на подводните проучвания на Несебър, започнали през 1960 г.

Ръководител на екипа е Люба Огненова. Тя е първата жена – подводен археолог и водолаз в България, а е и една от пионерите жени в световната подводна археология.

Снимка: Ладислав Цветков

Да бъдеш пионер и да си сред хората, поставили началото на подводната археология у нас преди 60 години е било сериозно предизвикателство. 

„През втората половина на 50-те години, когато апаратите за подводно плуване бяха въведени в Европа от колеги като Беноа и в тогавашния СССР като проф. Блавацки, имаше ентусиасти в България, които веднага започнаха да използват тази техника, за да навлязат в света на мълчанието, както сполучливо казва Кусто“, посочва доц. д-р Христо Прешленов от Националния археологически музей-БАН. 

Той припомня, че Велизар Велков е първият научен ръководител на подводните разкопки в Несебър и те са били  поверени на Люба Огненова.

Нашите пионери подводни археолози трупат опит при подводните проучвания в района на Картаген, след което се заемат с подводните структури на Несебър. 

„Люба Огненова провежда 15 експедиции под вода от 1960 година до 1983 година. Тя и нейният екип последователно и системно документират портификазционни съоръжения“, отбелязва д-р Найден Прахов от Център по подводна археология в Созопол.

Снимка: Ладислав Цветков

Усилията дават резултат. На 6 декември 1983 г. Несебър е вписан и обявен в листите на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство, но годините преди това под водата и на сушата са били открити за света уникални структури и артефакти.

Снимка: Ладислав Цветков

Подводните проучвания на града са възобновени през 2015 г. от Центъра за подводна археология, а от 2017 г. се провеждат ежегодно.

Днес подводните археолози имат далеч, по-големи възможности  да ни показват своите открития

 

Вижте още във видеото