Следва разказ за пътя на една млада българка, завършила в университета в Единбург и носителка на редица международни награди и стипендии. Защо избира да се върне в пловдивското село Тюркмен и да се развива като учен в България? 

Снимка: Sandra Angers-Blondin

От градинката си в село Тюркмен Гергана преподава онлайн на над 3000 души от целия свят. Връща се в пловдивското село преди 10 години, за да се грижи за дядо си.

Снимка: Гергана Даскалова

"Когато дядо ми се разболя, той се чудеше кой ще полива градината и така много естествено се случи аз да си дойда на село и да полея градината. След това му показвах снимки, за да го успокоя, че доматите са наред. И някак си от едно идване да полея градината, така минаха 10 години", казва Гергана.

Снимка: Гергана Даскалова

"Най-хубавата промяна, която ми се е случила до момента, може би е точно това, че дойдох да живея тук на село. Някак си успях да събера моите различни светове – хем да не късам своята връзка с България, хем да продължавам напред в науката", допълва тя.

Снимка: Гергана Даскалова

Гергана е еколог. Завършила е в Единбург. Три пъти ходи не експедиция в Северна Канада. Работила е по проучвания и в Австралия. През 2019 г. печели финансиране на National Geographic Society за млад изследовател.

Снимка: Гергана Даскалова

"Причината да замина да уча Екология в чужбина е, че видях един начин на преподаване и на образование, който е малко по-отворен към целия свят. Видях учени, които хем са водещи в областта си, хем са експерти, но в същото време подкрепят младите учени", споделя Гергана.

Снимка: Гергана Даскалова

Мечтите й обаче са свързани с България. Смята, че бъдеще в науката би имала и тук.

Снимка: Sandra Angers-Blondin

"Мечтая си да си построя научна станция, малко по-надолу в моята земя", казва Гергана.

Снимка: Sandra Angers-Blondin

Този месец тя получава ново признание – стипендия за научна работа от фондацията на Ерик Шмид, бившия изпълнителен директор на Гугъл. Финансирането ще й позволи през следващите две години да изследва как се променя биоразнообразието в обезлюдени райони.

Снимка: Sandra Angers-Blondin"В науката много често се набляга на това какво правят хората – хората правят по-големи градове – как това се отразява на биоразнообразието; на природата, но хората променят света не само режат гори или строят градове. Хората променят света и когато си тръгват", казва тя.

Снимка: Sandra Angers-Blondin

"Бих искала да видя една България, в която има повече щастливи хора; в която хората са свободни да бъдат себе си и да преследват мечтите си. Една България, в която е по-лесно да видиш възможностите на фона на всички пречки", споделя Гергана как би искала да види родината си.

Вижте повече във видеото.